Руски агенти са предприели опит да шпионират предизборната кампания на френския президент Еманюел Макрон чрез създаването на фалшиви профили в социалната мрежа „Фейсбук“, предава Reuters, като се позовава на собствени източници, сред които и американски конгресмен.
По-рано тази година са създадени около две дузини акаунти, за да бъдат наблюдавани длъжностни лица от кампанията на Макрон и други близки до центристкия политик, който през месец май постигна победа над опонента си Марин Льо Пен.
Социалната мрежа е предприела действия срещу фалшивите акаунти, от които е разпространявана грешна информация за френските избори. Но усилията за проникване в социалните мрежи на служителите на Макрон не са докладвани по-рано.
Русия многократно отрече намеса във френските избори. През май американските разузнавателни агенции заявиха пред агенцията, че хакери с връзки с руското правителство са били замесени в серия инциденти, но тогава те не разполагаха с убедителни доказателства, че Кремъл е разпоредил хакерството/Фокус

Тагове: ; ; ; ;