Втората по големина операция по биосигурност в австралийската история ще погълне 411 милиона долара и има за цел да унищожи червените огнени мравки, които застрашават земеделието, животинския свят и туризма, пише The Guardian.
Този вид мравки е един от най-опасните животински видове и сега, повече от две десетилетия след пристигането на тези насекоми в Австралия, страната е решила да проведе втората по големина операция по биосигурност в своята история.
Съветът на министрите на Австралия се събра в Мелбърн и реши да изхарчи 411,4 милиона долара през следващите десет години за да се справи с напастта.
Опитът за унищожение е иницииран от неочаквани съюзници от природозащитници и фермери, които са еднакво притеснени от унищожителния ефект, който огнените мравки имат върху околната среда, икономиката и начина на живот на австралийците, откакто са пристигнали на континента.
За първи път насекомото е открито през 2001 г., но най-вероятно е донесено няколко години по-рано. Родината на огнените мравки е Южна Америка и оттам, те са се разселили и в САЩ, където вече се считат за местен вид и е изчислено, че щетите върху икономиката причинени от тях, възлизат на седем милиарда долара/Фокус

Тагове: ;