Европейската комисия е съгласна в газовия хъб „Балкан“ да постъпва и руски газ. Това се казва в писмо на комисаря Мигел Канете до енергийната минстърка Теменужка Петкова. Става въпрос за транзитиране на природен газ по дъното на Черно море от Русия до Варна, предава ТВ Европа.

„В този контекст бих подчертал отново, че Комисията продължава да подкрепя концепцията за газов разпределителен център „Балкан“, и че тази подкрепа е тясно свързана с неговия потенциал за гарантиране на диверсифицирани и конкурентни газови доставки. Както неотдавна бе обсъдено при посещението на директор Клаус-Дитер Борхард в София, това би включило както газ от Русия да се транспортира до и търгува в България в съответствие с приложимите правила за вътрешния газов пазар, така и газ от други източници“, се казва в писмото на комисаря.

То е в отговор на запитване от страна на България дали е допустимо рестартиране на “Южен поток“ или други преки пътища за доставка на руски газ за България. Рестартирането на “Южен поток“ трябва да бъде обсъдено заедно и с другите проекти за разширяване на инфраструктурата, отбелязва Канете в писмото до енергийния ни министър Теменужка Петкова. Така се потвърждава ангажимента на ЕК към проекта за хъб „Балкан“.

Тагове: ; ; ; ;