Новият законопроект на американския конгрес за санкции заплашва европейските предприятия с големи загуби, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Както счита главата на Мюнхенската конференция по сигурносттта Волфганг Ишингер, ЕС ще пострада от ограниченията по-силон, отколкото Русия. Според него, това е неприятелски опитна американците да лансират своите търговски интереси за сметка на европейците.

 Тази седмица американският конгрес има намерението да продължи и ожесточи санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея, съобщава изданието.

Планира се да бъде лишен главата на Белия дом Доналд Тръмп от възможността да предприема еднолични решения за отмана на ограниченията, отбелязват авторите на статията.

Много експерти и политици отбилязват “мащабността” на новите санкции, продължава изданието.

Ограничителните мерки са насочени срещу рускаа политика в енергийната сфера.

Те касаят суровинните добиви и жп промишлеността. Фактически американското правителство може да наложи санкции върху всяко предприятие, което има бизнес отношения с Русия, пояснява немският журналист.

Главата на Мюнхенсакта конференция по сигурността Волфганг Ишингер рязко осъди новите мерки на Вашингтон и заяви, че те разрушават еверопейската икономика.

Преди това през 2016 г. той активно лобираше против отслабването на антируските санкции, но сега предупреждава от резултатите от тяхното ожесточаване.. Според него, санкциите поставят под заплаха енергийната безопасност на ЕС и повече вредят не на Русия, а на Европа.

Той, както и представителите на Еврокомисията, осъждат САЩ з атова, че те са съгласували санкции, но без да се консултират с Брюксел.

Американският законопроект доказва, че САЩ имат намерение да лансират своите търговски интереси за сметка на европейците, отбеляза главата на Мюнхенската конференция.

Като доказателство той цитира една от точките в документа, където се казва, че увличаването на експорта на американски енергийни ресурси, създаването в Амерка на нови работни места – това е приоритетната цел на САЩ.

Според него, цялата тази инициатива – това е “неприятелски опит” от страна на САЩ да се натрапи на Европа сгъстения американски газ.

Особено внимание в американския законопроект се отделя на “Северен поток-2”, зв чието строителство учасват както руски, така и европейски предприятия, продължава изданието.

Както отбелязва авторът, страховете от разширяването на газопровода са необосновани, защото ЕС е придприел решителни мерки за гарантиране на своята енергийна безопасност.

Поставени са допълнителни съединителни тръбопроводи и терминали. Разширени са възможностите за реверс на газ. Всички тези мерки са насочени, за да усложнят  възможността Русия да използва енергийните доставки в Европа като оръжие, пояснява

Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Петя Паликрушева за News Front

Източик: https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/07/24/neue-us-sanktionen-geschaefte-mit-russland-wuerden-fast-unmoeglich/

Тагове: ; ; ; ;