От многобройни похвали до жестока критика. В такава атмосфера бе посрещнат текстът на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, коментира Deutsche Welle.
Премиерът Зоран Заев обяви, че документът ще бъде подписан на 1 август в сградата на македонското правителство, а опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ поиска Събранието да приеме заключение дали той трябва или не трябва да бъде подписан в такава форма. И докато политическите опоненти яростно критикуват, в експертните среди са на мнение, че споразумението поставя нови взаимоотношения в сътрудничеството между двете държави и спокойна атмосфера, в която ще доминира бъдещето.
„Това е голяма стъпка, с която се отваря нова страница в отношенията с нашия източен съсед», каза посланикът Любчо Арсовски.
„Договорът не е идеален. Естествено има нужда от някои подобрения, но като основна рамка е отличен за надграждане. Това, впрочем, е замисълът“, припомни дипломатът.
Но публикуването на детайлите от договора на 26 юли, деня на катастрофалното земетресение в Скопие от 1963 г., доведе до своеобразно «земетресение» и в редиците на македонската опозиция. При това без да са налице убедителни причини за това, коментират от редакцията/Фокус

Тагове: ; ; ;