За да има Европа светло бъдеще, на нея й е нужна да не се оглежда върху неотдавнашното си приятелство със САЩ, а да хвърли око в азиатска посока и причие малкопознати страни, пише Atlantico.fr. Именно такъв съвет, според изданието, би дал на днешните френски власти видният британски политик от XIX век Банджамин Дизраели.

Френските лидери завършват управлението си с все по-ниски рейтинги, при това никой от тях не вижда нов път за разрешаването на проблемите, които съществуват вече няколко години, пише изданието. Пътят е в следното – повече да не разчитаме на приятелството между Франция и САЩ, а да вземем под внимание това голямо геополитическо преустройство, което е характерно за началото на XXI век, и да действаме по съответния начин.

А сега трябва да погледнем към Русия и Азия, именно там се решава икономическото бъдеще на ЕС.

Такъв съвет, според изданието, би дал на днешните френски политици английският консерватор Бенджамин Дизраели, знаменит с това, че изведе страната си от политическата криза и я върна в общноста на европейските държави.

Той през 1878 г. за пореден път спаси равновесието, попречвайки на Русия да се разправи с Османската империя.

 

Господин Тръмп нищо не може да направи за еврото, пише авторът на статията.

Точно обратното, за да подкрепи долара като международни резервна валута, американският президент  залага на отслабването на европейската валута.

А други страни като Русия или Китай са заинтересовани от еврото, което ще им помогне да диверсифицират резервите. Двете държави могат да се подтикнат към инвестици в еверопейската икономика, но Европа може и сама да влага пари в техни проекти, напромер в изграждането на Новия път на коприната.

Признавам, че ако бях във френското правителство, повече бих мечтал за възраждането на Русия, за подема на Ира, за възстановяването на Централна Азия, за съдбата на Китай, отколкото за лъжливото откриване на тези САЩ, които всички познаваме, пише мнимият Дизраели чрез автора.

Според него, САЩ запазват притегателността си, благодарение на своята динамика, но вече изпадат в криза, свързана с империализма.

Така, както той отбелязва, по иновациите Китай изпреварва САЩ, а е много интересно да се следи и възраждането на иранското гражданско общество, отколкото да четем съобщения за това, как за пореден път се вихри Рашагейт. Днес е добре да се учим от дипломатите не от Държавния департамент, а от дипломатите в Москва, Пекин и Сеул.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.atlantico.fr/decryptage/et-avenir-france-ne-se-jouait-plus-cote-etats-unis-mais-celui-alliance-avec-russie-et-chine-edoaurd-husson-3119136.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;