САЩ- Русия? Договорът за средните и малки ракети

Разпадането на структурата на договореностите между САЩ и Русия в областта на въоръженията навлезе и на територията на Договора за забрана на ракетите със средна и малка далечина /РСМД/.

Появиха се взаимни обвинения от двете страни. САЩ обвиниха Русия, че нейни сухоземни крилати ракети са нарушение на РСМД. По-рано Русия обвини в същото САЩ, визирайки ракети от американската противоракетна отбрана /ПРО/ и тяхната лесна конверсия в ракети със средна далечина.

По принцип такива обвинения трябва да са невъзможни, тъй като условията на Договора за ракетите със средна и малка далечина, за тяхното пълно унищожение /между САЩ и СССР от 1987 г./ бяха изпълнени отдавна и такива ракети няма нито Вашингтон, нито Москва.

Русия не за първи път предупреждава, че може да излезе от договора за РСМД, като се позовава на неговата явна несправедливост, т.е. забранява такива ракети да имат САЩ и Русия, но имат Китай, Пакистан, Индия, Израел, Иран, КНДР.

Руските предупреждения се обвързват с ПРО на САЩ. През 2007 г. тогавашният началник на руския генерален щаб Игор Балуевски заяви, че Русия може да преразгледа цялата договорна система със САЩ и едностранно да излезе от договора за РСМД. Идеята се появи преди години, като евентуален отговор на Москва на разширението на НАТО на Изток. Още повече, че ракетите „Ока” бяха едно от най-съвършените произведения на съветската ракетна промишленост.

Преди години този договор имаше смисъл, но сега, когато НАТО е на руските граници и САЩ излязоха от Договора от 1972 г., той е безпредметен, защото именно съкратените руски ракети „Ока” бяха най-ефективният отговор.

Договорът от 1987 г. имаше безсрочен характер. Неговите участници се задължаваха да не произвеждат, да не провеждат изпитания и да не разгръщат балистични и крилати ракети с наземно базиране със средна (от 1000 до 5500 км) и с по-малка (от 500 до 1000 км) далечина.

Намиращите се на въоръжение до този момент ракети бяха унищожени. Най-голямото съветско постижение в тази област – оперативно-тактическите комплекси „Ока”, чиито свръхзвукови ракети не можеха да бъдат прехванати от никаква отбрана, въобще не влизаха в обхвата на договора. Но Горбачов се съгласи и с тяхното унищожение.

Преди години този договор беше решение на така наречените „евроракети”. СССР разположи нови ракети СС-20, СС-4 и СС-5, а американците – в Западна европа Pershing 2 и BGM-109, и с по-малка далечина – съответно ОТР-22 и ОТР-23, и Pershing 1A. Американските ракети можеха да долетят до Москва за 6-8 минути. Тяхното отстраняване от европа беше важна задача и СССР заради това подписа договора, който беше изпълнен още до 1991 г. и всички ракети от двете страни бяха ликвидирани.

Но още в началото на 90-те години на южния фланг на Русия и в други гранични райони се появиха нови заплахи. Оттогава Русия има резон да върне в своя арсенал ракетите, унищожени с този договор.

Красимир Иванджийски

Тагове: ; ; ; ;