Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие с голямо мнозинство законопроекта за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея, предадоха агенциите и отбелязват, че това е станало въпреки възраженията на президента Доналд Тръмп.
В хода на гласуването конгресмените подкрепиха приемането на мярката с 419 гласа «за» срещу 3 «против». Законопроектът срещна силна подкрепа както от страна на съпартийците на Тръмп от Републиканската партия, така и от Демократическата партия. Сега той трябва да бъде приет и от горната камара на американския Конгрес, Сената, преди да отиде при президента на САЩ, който да го подпише или да му наложи вето.
Политическите лидери в Сената засега не са казали кога може да разгледат законопроекта. Белият дом заяви, че президентът все още не е решил дали ще подпише мярката.
Законопроектът ще направи за държавния глава на САЩ по-трудно да премахва санкции срещу Русия. Именно това беше целта на конгресмените, които искаха да я постигнат, обединявайки новите санкции срещу Москва в един общ комплекс наказателни мерки срещу нея, Иран и Северна Корея. В текста е предвидено Тръмп по-трудно да може да налага вето на вече въведени санкции. За тази цел в законопроекта е заложено следното положение — в случай че той реши едностранно да облекчава вече въведени санкции, да не може да го направи без разрешението на Конгреса.
Между Камарата на представителите и Сената обаче засега няма единодушие за окончателната версия на санкциите. Сенатът вече прие по-ранна версия на този законопроект, но тя беше различна от сега приетата от Камарата на представителите. При това положение законопроектът ще бъде приет окончателно и изпратен за подпис при Тръмп само ако двете камари постигнат споразумение за единна версия.
Агенциите отбелязват, че Белият дом вече е дал признаци, че президентът на САЩ ще го подпише — въпреки безпокойствата, че чрез него му се връзват ръцете. Поради тези опасения правителството на Тръмп изрази своите възражения срещу законопроекта.
Засега не е ясно каква ще е съдбата му в Сената.
Законопроектът предизвика безпокойство в ЕС, където приемането му може да доведе до глоби за компании, помагащи на Русия да строи газопроводи, като например проекта на стойност 9,5 милиарда евро «Северен поток-2″/БТА

Тагове: ; ; ; ;