Eвропейските правозащитници рязко осъдиха изключването на електричеството за Донбас

Дата на публикуване: 26 07 2017, 19:17


Действията на властите в Украйна носят явно противоправен характер и нарушават международното право. Това в коментар за News Front заяви ръководителят на Европейския информационен център по правата на човека  (Europäisches Informationszentrum für Menschenrechte) Хари Мюрей.

«Оставяйки 2.3 милиона жители на ДНР без електричество и с това спирайки работата на училищата, болниците и обществените места в републиката, киевското правителство по най-груб начин нарушава членове от Всеобщата декларация за правата на човека на ООН  (5,22,25,26,28,30).

Това може да доведе до хуманитарна катастрофа.

Страшно е да си представим каква участ очаква инвалидите, болните и децата, чийто живот изцяло и напълно ще зависи от адекватността в поведението на страна, която сама балансира на ръба на политическата и икономическа пропаст», заяви той.

Правозащитникът отбеляза също, че «изразявайки желанието да се влее в семейството на европейските народи, Украйна от самото начало се ангажира да спазва правилата на играта, приети от циливизования Запад. Но официален Киев предпочита да играе така, както му подсказва интуицията и западните партньори, използващи ситуацията в Украйна като поредния опит да се вмъкне Русия в пряк военен конфликт».

 

«В светлината на Минските споразумения, може да се предположи, че Киев, предчувствайки, че няма да може да си върне контрола над ДНР, предпочита да ускори създаването на пълноценна държава в Донбас, което от една страна ще принуди Донецк да излезе от Минските споразумения, а от друга страна ще развърже ръцете на украинската върхушка и ще й позволи да води широкомащабни бойни действия с още непризнатата от болшинството страни в света държава, но с изгубена територия, при това завинаги», резюмира Хари Мюрей.

News Front

Тагове: ; ; ; ;