Руснаците са нормални хора, които пристигат просто на покупки” – така считат за калининградските жители граничните райони на Полша и Литва. Но литовското правителство издига ограда с дължина 45 км около границата с Калининградска област.

Политолозите са на едно мнение, че тази ограда няма да защити от военни действия, а ще има по-скоро символично значение, пише Tribune de Genève.

Литва строи 2-метрова стена с дължина 45 км на границата с Калининградка област, пише изданието. Според наличната информация, работата е започнала през юни, а целият проект ще струва на хазната €3,6 млн.

В района на граничния пункт Кибартай, един от главните в страната, стената вече е издигната. Кметът “вдига рамене”.

“Това е идея на Вилнюс, повече от явно е, че това няма да ни спаси от войната, но може да съдейства за намаляване на контрабандата, която и без това не е много…Тази ограда е символ, тя няма да ни попречи да имаме добри отношения с нашите съседи”.

Според него, тази ограда е само мрежа с камери.

“Тя не може да ни защити от когото и да е, цитира изданието мнението на политолога от Вилнюс Линас Кояли. — Това не е стена и не е ограда от военен тип. Но камерите позволяват да се наблюдава придвижването по границата”.

Същата ограда ще бъде построена и по границите на Латвия и Естония.

Според Минас Кояли, конфликтът в Украйна стана най-голямата заплаха за региона, то по парадоксален начин укрепи сигурността в Прибалтика заради присъствието на НАТО. Според него, благодарение на алианса населението в региона се чувства в безопасност.

Това потвърждават жителите на град Сувалки, с които разговаря журналистът от изданието. Градът е дал името на коридора – т.е. най-тясното място между съюзната с Русия Беларус и Калининградска област.

Жителите на региона отбелязват, че, според тях, никаква война тук не може да има, защото дълго време Беларус, Литва, Калининградска област са били част от една и съща страна, а народът отдавна се е размесил.

В другие градове се придържат към същите възгледи.

“Медиите и консервативното правителство са враг на Русия, цитира Tribune de Genève мнението на местните жители – Руснаците са нормални хора, те идват тук просто за покупки!”.

Петя Иванова за News Front

Източник: http://www.tdg.ch/monde/lituanie-cloture-symbolique-s-eleve-face-menace-russe/story/26369306

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;