Полското консервативно правителство обяви снощи, че ще продължи оспорваната реформа на съдебната система въпреки ветото на два от трите закона за реформирането й, наложено от президента Анджей Дуда, предаде Франс прес.
«Няма да се поддадем на натиск от улицата и от чужбина», заяви по телевизията министър-председателката Беата Шидло в отговор на ветото, наложено от президента вчера сутринта.
Тя изброи три принципа, на които трябва задължително да се опира реформата: съдиите, заподозрени в корупция, «трябва да си отидат»; на уличените в корупция, «които днес са недосегаеми», трябва да бъдат наложени дисциплинарни мерки; и накрая, хората трябва да си възвърнат контрола над съдилищата, добави Шидло.
Снощи пред президентския дворец във Варшава отново се събраха протестиращи, които поискаха и трето вето — над закона за обикновените съдилища, който президентът реши да подпише. Друг протест имаше пред Върховния съд, чиято председателка Малгожата Герсдорф благодари на хората за подкрепата им, посочва АФП/БТА

Тагове: ; ;