Пусналите котва в пристанището в Одеса британски есминец HMS Duncan и турската фрегата

Yildirim отварят вратите са за всички украинци, желаещи да стъпят на бойните кораби на НАТО, пише Newsweek. Както отбелязва изданието, по такъв начин военният блок иска да демонстрира своята подкрепа за стремежа на Украйна да стане член на алианса.

Два бойни кораба на НАТО, пуснали котва в пристанището в Одеса, отварят вратите си за местните жители. Предполага се, че по такъв начин военният блок иска да демонстрира подкрепата си за стремежа на Украйна за членство в Северноатлантическият алианс, пише Newsweek.

Неутраланата държава Украйна взе курс към членство в НАТО след влошаване на отношенията с Русия и “завземането на нейните територии от проруските сили през 2014 г.

По данни на неотдавнашното допитване, 56 % от украинците подкрепят присъединяването на страната към алианса, припомня списанието.

Британският есминец HMS Duncan и турската фрегата Yildirim ще останат на пристанището в Одеса три дена. Тези кораби се задържаха в украински териториални води след завършването на ученията под името “Морски бриз”, в които освен американските бойни кораби взе участие също и ВМФ на Украйна.

По-рано Русия нееднократно беше против влизането в Черно море на военни кораби под знамената на държави, които не се отнасят към дадения регион, особено големи бяха възраженията срещу активността на американските ВМС.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Източник: http://www.newsweek.com/nato-warships-dock-ukraine-violence-east-escalates-641220

Тагове: ; ; ; ; ;