САЩ отстъпи първото място пред Франция в класацията на страните с най-влиятелната «меката сила», пише Newsweek. Както се отбелязва в списания, Америка е загубила своята позиция не поради влошаването качеството на държавните институции, а заради «противоречивата реторика Тръмп на международната сцена.» В същото време, Франция има водеща позиция в класацията, което се дължи на загубата на Националния фронт и избирането за президент  на Еманюел Макрон.

Политическият курс на президента на САЩ Доналд Тръмп, наречен «Америка над всичко», доведе до факта, че страната загуби лидерството в класацията на  най-влиятелната «меката сила» в света. В същото време президентът на Франция Еманюел Maкрон, «като основен конкурент на Тръмп по ръкостискания», постави страната си начело – Франция се изкачи от пето до първо място в годишната класация на 30-те най-влиятелни сили от гледна точка на «меката сила», съставен от Portland Communications, пише Newsweek.

САЩ в момета  заемат трето място, след Франция и Великобритания. През изминалата година, Америка беше на първо място в списъка. Авторът Джонатан Макклори по този повод отбеляза: «Резултатите от класацията трябва да притеснят дипломатическите кръгове в САЩ. Този списък показва, че репутация и влиянието на Америка в света рухва. »

За изготвянето на класацията са били интервюирани хора от 25 страни по целия свят. Рейтингът отчита ефективността в работата на правителството и държавните институции в тези страни,силата на културноно влияние, нивото на дипломацията и степента на привлекателност на образователната система. Освен това, място на страната се отразява на конкурентоспособността на икономиката и научно-техническия прогрес.

Но, както отбелязва изданието, САЩ слизат надолу в рейтинга, не заради лошата работа  на държавните институции или намаляване на културно влияние. Истинската причина е «противоречива реторика Тръмп на международната сцена» и «неговият популизъм,  който съдейства за обезценяване на международните алианси.»

Франция, от друга страна, излиза от пето на първото място само за една година. «Меката сила» на тази страна, без съмнение, нараства след поражението на Националния фронт и избрането за президент на Емануел Makron «- пише Newsweek, обръщайки внимание на високата популярност на френския лидер както в вътре в страната, така и в света.

Освен това, въпреки факта, че Франция запази извънредното си положение «, заплахата от тероризъм не спря потока от туристи, които както и преди се стремят да се приобщят към  богато културно наследство, кухнята и бита  на тази страна.»

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;