Русия и САЩ трябва да  търсят начини за сътрудничество за решаване на сложните международни проблеми. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за кюрдския телевизионен канал «Рудав».

«Русия и Съединените щати, ако ние — имам предвид Русия и САЩ — подходим подходящо към ролята си на международната сцена,  трябва да  търсим начини за сътрудничество в решаването на сложните проблеми в различни региони на света, проблеми, свързани с необходимостта от предотвратяване на разпространението на оръжия за масово унищожение, както и към проблемите, свързани с необходимостта от засилване на стратегическата стабилност «, — заяви министърът.

Според него, във всички тези области ролята на Русия и Съединените щати е уникална, което се признава от всички.

«Никой не може да ни замени», — каза Лавров.

Той подчерта, че Москва отговаря на взаимността в търсенето на начини по пътя на взаимодействието, които президентът на САЩ Доналд Тръмп е обозначил по време на предизборната си кампания.

«Първата, състояла се  в Хамбург на 7 юли среща след три телефонни разговора и споразумението от тази  среща по създаването на зони за деескалация  в южната част на Сирия конкретно доказаха, че можем да работим заедно и да намерим решения, които да бъдат в интерес на регионалното и по-широкото глобално уреждане на различни проблеми» — добави външният министър.

Тагове: ;