Със своите действия Русия промени климата в сферата на международната сигурност, затова САЩ и НАТО трябва на реагират на това по подобаващ начин, заяви за

Dagens Nyheter командващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжес.

Според него, фактът, че неутрална Швеция завръща на остров Готланд войската си и се подготвя за крупни военни учения, говори за това, че тя, както и другите страни от региона, е почувствала върху себе си изгарящото дихание на руската мечка.

 През септември тази година в Швеция ще се проведат крупни военни учения под названието “Аврора-17”. Освен шведите, в маневрите ще вземат участие и САЩ: войниците от тази страна предстои да изиграят немаловажна роля в отблъскването на нападението на опасния “противник” в континентална Швеция, а също и на остров Готланд, пише Dagens Nyheter.

Генерал-лейтенантът от САЩ Бен Ходжес е начело на сухопътните сили на САЩ в Европа, които наброяват 30 хиляди човека. Не толкова отдавна той посети остров Готланд, за да види подготовката за ученията.

В маневрите, които ще се проведат от 11 до 29 септември, ще вземат участие 19 хиляди шведи, а също 2 хиляди чуждестранни военни. Както отбелязва изданието, най-голямо е присъствието на америкаците, 1435 човека.

“Тези учения не само помагт да се укрепи нашият военен потенциал. Те ни помагат да осъзнаем, че ние се тревожим за…сигурността и стабилността в целия Балтийски регион, където Швеция играе ключова роля”, заяви генералът.

На полигона около Тофка южно от град Висбю кипи оживена дейност. За първи път от 1980 г. Швеция формира ново обединение  бойната група “Готланд”. За първи път 120 военнослужещи ще бъдат разположени на острова постоянно, танковете Strf 90 вече пристигнаха на острова.

Легендата за ученията е следната:  между великите държави се установи напрежение, след което част от Швеция бе подложена на нападения от “измислена страна, която има характерните черти на Русия”.

Американските части, както отбелязва изданието, главно играят ролята на агресора.

Ученията “Аврора-17” са първият в случай в историята, в който армията и Националната гвардия на САЩ изпращат войска на шведска територия. Според Ходжес, маневрите предоставят “уникална възможност” да се създаде лично и техническо взаимодействие между шведските и американските военни.

“Ние се стремим към стабилна и безопасна Европа. Такава Европа е в интерес и на Русия”, заяви генералът.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.dn.se/nyheter/sverige/stor-amerikansk-narvaro-i-svensk-militarovning/

Тагове: ; ; ; ; ; ;