Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън има намерение до края на годината да подаде оставка, предаде CNN, позовавайки се на думите на неговото близко обкръжение.

Както отбелязва каналът, Тилърсън може да предприеме тази стъпка не само заради кадровите рокади в Белия дом, но и заради това, че Доналд Тръмп постоянно “злепоставя” най-верните си привърженици.

През последните няколко дена в администрацията на президента има тръпки побиват гърбовете на много – от “работните пчелички” до министрите.

Причина за това са съвсем не кадровите рокади в Белия дом. Много от хората се тревожат от това, доколко открита и с каква честота в неотдавнашното си интервю в The New York Times президентът злепоставя съратниците си, които го подкрепяха повече от всички, в частност генералния прокурор Джеф Сешънс.

Сред тези, които са упрекнати за непрофесионално поведение, се оказа държавният секретар Рекс Тилърсън, бившият глава на Exxon Mobil. Държавния секретар Тилърсън в голяма степен не одобрява работата на Белия дом – от подбора на кадрите до избирането на политическия курс.

Но миналата седмица списъкът от разногласия стана още по-дълъг. Приятелите на Тилърсън извън пределите на вашингтонските кръгове вече дълго време отбелязват, че по време на почивните дни Тилърсън често е говорил за намерението си да подаде оставка.

Според него, той ще направи това до края на годината. Напълно е възможно по такъв начин той просто още веднъж да пуска в ход пиара, но си струва да проследим действията му, през последните няколко дена  достатъчно високо се чува, че Тилърсън обмисля стратегия за предсрочна оставка.

В ефир на 24 юли 2017 г.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ;