България в македонските медии – протести срещу „срамния“ договор за добросъседство и „бивши“ българи, които се обръщат срещу София (ОБЗОР) 
Шумотевицата в Македония около предстоящото подписване на Договора за добросъседство с България продължава. В понеделник, 24 юли, в средствата за масова информация, доминирани от ВМРО-ДПМНЕ, централна тема отново е протестът, който сдружението „Блаже Конески“ организира пред Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) в Скопие – втори, след като миналата седмица членовете на сдружението се събраха пред сградата на външнополитическо ведомство.

Призоваваме министър-председателя Зоран Заев да не подписва срамния договор с България, в който не се споменават македонският народ и македонският език. Това се казва в изявление на сдружението „Блаже Коневски“, цитирано от електронното издание „Курир“.
„Господин Заев, 72 години имаме кодифициран език, също толкова години се борим за нашето малцинство в България, нима ще се откажем от нашите братя и сестри в Пиринска Македония? Нима ние ще им кажем, че са българи? Нямаме разбиране за премиера Заев, който очевидно връща бивши дългове, но чии дългове връщате Вие, господа учени? Ако Заев дължи на тези, които го поставиха на власт, вие имате дълг към македонския народ“, отбеляза Любомир Симковски.
От сдружението подчертават, че правителството трябва да се откаже от идолопоклонничеството и да застане зад македонския народ, защото в противен случай — „ще бъдете прокълнати и от народа и от първия председател на МАНИ Блаже Коневски“.
„Ако Зоран Заев е готов да се унижава и Вие ли, учени, ще се унижавате? Ако Заев е готов да превие гръбначния стълб, означава ли това, че и Вие, учени, ще направите същота? Ако сте готови да направите това, то ние не сме“, увери Семковски.

Изявлението на Семковски е публикувано в редица македонски медии, сред които „Точка“, „Нетпрес“, „ТВ Нова“ и „Пулс 24“.

„Какво мисли Бранко Цървенковски за споразумението с България: София не признава македонския народ и държава — споразумението е вредно!“ е заглавието, под което електронното издание „Вечер“ привежда мнението на бившия държавен глава на страната.
„Признайте езика и нацията ни» е посланието, което Бранко Цървенковски изпрати до България в качеството си на президент на Република Македония, добавяйки, че в страната никога не е преобладавало мнението, че България е враг на Македония, но граждаданите и политиците остават скептични за говорността на София да изпълни тези две условия.
От редакцията припомнят коментара на Цървенковски по повод твърденията на София, че македонците, които кандидатстват за паспорти, всъщност са осъзнати българи. Според бившия държавен глава причините за тази тенденция са изцяло прагматични и имат връзка с присъединяването на България към Европейския съюз.

Сайтът 10bez10.com привежда коментар в социалната мрежа „Фейсбук“ на бившия министър-председател Любчо Георгиевски. „Когато говорим за договора с България ясно трябва да кажем, че ако не беше тъпата политика на правителството на ВМРО-ДПМНЕ спрямо същата държава, изобщо нямаше да има нужда от такъв договор. Така, както ако не беше антиквизацията, ние отдавна като ФИРОМ щяхме да бъдем член на НАТО», гласи съобщението на македонския политик.
Текстът продължава: „Като чета най-новата истерия на ДПМНЕ против договора за добросъседство не мога да се начудя на историческата безписменост на ръководството на тази партия. Колко силна проюгославска идеология господства в моята бивша партия? Колко лицемерие демонстрират определени хора? Антонио Милошоски — фронтменът на тази операция е забравил, че в първото ВМРО неговото най-голямо качество беше, че се декларираше като чист българин».
В заключение Георгиевски смята, че „ВМРО-ДПМНЕ се превърнало в завършена идеологическа карикатура».

Електронното издание „Фактор“ на свой ред публикува отговор на Никола Сърбо по повод коментарите на Любчо Георгиевски.
„Това, което сега причиняваш на ВМРО-ДПМНЕ, за да отработиш за България, която те пази и ти даде паспорт в момент, когато бе изплашен от СДСМ, да не бъдеш арестуван, показва, че ако някой отвън има неправилна или груба реакция към нашата страна, вината е у нас“.
„А какво и сгреши ВМРО-ДПМНЕ по отношение на България? С това, че издигна паметници на основателите на организацията, за която точно ти ни учеше, че ВМРО е наследник и че това са македонските герои?“.

Електронното издание „Пулс 24″ обръща внимание на една любопитна вести: певицата Елена Валевска е станала неприятна за ВМРО-ДПМНЕ, защото твърдяла, че «Йовано, Йованке» и «Я кажи ми, облаче ле бяло» са български песни. След турнето си в Австралия, популярната фолкпевица е дала интервю за български музикален канал, в което е заявила, че „в Австралия се пеят много български песни като «Йовано, Йованке» и «Я кажи ми, облаче ле бяло», подчертават от редакцията.

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Хората като Антонио Милошоски продават паметта на своите предци
Хората като Антонио Милошоски в Македония продават паметта на своите предци. Това коментира за Радио „Фокус“ Ангел Джамбазки, евродепутат от Европейски консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО — Българско национално движение. Според Джамбазки „ужасно срамно, подло и предателско“ е хора като Антонио Милошоски, които са заявявали себе си като истински българи, да твърдят, че братя Миладинови не са българи. „Аз имам вяра на казаното от Милошоски от времената, когато го водех на гроба на Тодор Александров. Това означава, че днес е предал паметта на своите предци. Той е продал паметта на чужда кауза, на кауза, срещу която неговите предци са се борили. Има исторически реалности. Македонската държавност отделна история има след 1944-1945 година и ние не я оспорваме. До 1944-1945 историята на българския народ в Македония е ясна и еднозначна. Възрожденците на територията на днешна Македония, възрожденците в Османската империя ясно и недвусмислено са декларирали, че са българи. Това не е идологическа трансформация, а е предателство срещу някакви облаги. Тези твърдения повтарят изключително тезата на Белград за наличието на отделни народи и отделни истории“, каза още Ангел Джамбазки.

„Курир“ (Македония): Сдружението „Блаже Коневски“ призова Зоран Заев да не подписва „срамния“ договор с България
Призоваваме министър-председателя Зоран Заев да не подписва срамния договор с България, в който не се споменават македонският народ и македонският език. Това се казва в изявление на сдружението „Блаже Коневски“, членове на което и днес се събраха на протест пред сградата на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) в Скопие, пише електронното издание „Курир“.
„Господин Заев, 72 години имаме кодифициран език, също толкова години се борим за нашето малцинство в България, нима ще се откажем от нашите братя и сестри в Пиринска Македония? Нима ние ще им кажем, че са българи? Нямаме разбиране за премиера Заев, който очевидно връща бивши дългове, но чии дългове връщате Вие, господа учени? Ако Заев дължи на тези, които го поставиха на власт, вие имате дълг към македонския народ“, отбеляза Любомир Симковски.
От сдружението подчертаха, че правителството трябва да се откаже от идолопоклонничеството и да застане зад македонския народ, защото в противен случай — „ще бъдете прокълнати и от народа и от първия председател на МАНИ Блаже Коневски“.
„Ако Зоран Заев е готов да се унижава и Вие ли, учени, ще се унижавате? Ако Заев е готов да превие гръбначния стълб, означава ли това, че и Вие, учени, ще направите същота? Ако сте готови да направите това, то ние не сме“, увери Семковски.
Той допълни, че Македония ще влезе в ЕС и НАТО Македония достойно и в изправено положение, а не засрамена и унижена.

Македония: И певицата Елена Велевска стана неприятна за ВМРО-ДПМНЕ, защото твърдяла, че «Йовано, Йованке» и «Я кажи ми, облаче ле бяло» са български песни
Популярната македонска фолкпевица Елена Валевска вече е неприятна за ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, тъй като е твърдяла, че «Йовано, Йованке» е стара българска песен.
Според електронното издание «Пулс 24», веднага след турнето на Валевска в Австралия, тя е дала интервю за българския канал «Планета», където е заявила, че «в Австралия се пеят много български песни като «Йовано, Йованке» и «Я кажи ми, облаче ле бяло».

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Антонио Милошоски винаги е смятал себе си за истински българин и последовател на Тодор Александров
Антонио Милошоски заявяваше себе си като истински българин, привърженик на линия на поведение на Тодор Александров и старите дейци на ВМРО. Това коментира за „Фокус“ Ангел Джамбазки, евродепутат от Европейски консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО — Българско национално движение. «Антонио Милошоски, който заявяваше себе си като българин и вееше българското знаме, днес работи срещу интересите на Македония», коментира още Джамбазки.
„Милошоски заявяваше себе си като българин от Македония. Той е участвал във възпоменания от убийството на Тодор Александров и има снимки, на които той държи заедно с нас българското знаме. Изненадата от промяната на неговото поведение е неприятна, но най-вероятно се дължи на дългото му пребиваване във властта и на това, че е приближен до Груевски. Управлението на Груевски е белязано от отдалечаване от България. Вероятно тази промяна на Милошоски се дължи на неговите властови позиции и на начина му на живот, приближен до Груевски. Това може да бъде определено като национално предателство. Примерът с Милошоски е показателен. Беше изключителен българин по времето на управлението на Любчо Георгиевски, а след това избра да последва новата линия на Груевски. Един човек, който се е клел в българската кауза, заявявал е, че е българин и е вял знамето на България, днес работи срещу интересите на Македония. Интересът е този договор да бъде подписан с България и да се отвори вратата към ЕС. Това е в интерес и на Македония и на България“, каза още Джамбазки.
Според него в момента се следва линия на саботаж от Москва и от Белград, в по-малка степен — от Атина, който цели Македония да остане «черна дупка», място на нестабилност, и да се позволи на Сърбия да бъде проводник на чужди интереси на Балканите. „Финансово обяснимата трансформация, кариеристично обяснимата трансформация в поведението на Милошоски, е част от тази брънка. Тази акция има за цел да попречи на сключването на Договора за добросъседство», каза още Ангел Джамбазки.

Бившият премиер на Македония Любчо Георгиевски във «Фейсбук»: Единственото достойнство на Антонио Милошоски в някогашното ВМРО беше, че се декларира като чист българин
«Когато се говори за договора с България ясно трябва да заявим, че ако не беше тъпата политика на правителството на ВМРО-ДПМНЕ спрямо тази държава, изобщо нямаше да има нужда от подобен договор. Така, както ако не беше антиквизацията, ние отдавна като ФИРОМ щяхме да бъдем член на НАТО», пише в профила си във «Фейсбук» бившият премиер на Македония (1998-2002), Любчо Георгиевски.
Текстът продължава: «Като чета най-новата истерия на ДПМНЕ против договора за добросъседство не мога да се начудя на историческата безписменост на ръководството на тази партия. Колко силна проюгославска идеология господства в моята бивша партия? Колко лицемерие демонстрират определени хора? Антонио Милошоски — фронтменът на тази операция е забравил, че в първото ВМРО неговото най-голямо качество беше, че се декларираше като чист българин.»
В заключение Георгиевски смята, че «ВМРО-ДПМНЕ се превърнало в завършена идеологическа карикатура».

Курир (Македония): Македонският историк Никола Сърбов разкритикува Любчо Георгиевски и го обвини, че получава пари от България
Македонският историк Никола Сърбов, разкритикува бившия председател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски за позитивната му позиция относно подписването на Договора за добросъседство между Македония и България, предава „Курир“ .
Ето какво написа във Фейсбук Сърбов:
„Това, което сега правиш на ВМРО-ДПМНЕ, за да си отработиш от България, която те защити, и ди даде паспорт във времето, когато бе изплашен от СДСМ и чужденците да не би да бъдеш арестуван, показва, че ако някой отвън има неправилна или груба реакция към нашата страна, вината е у нас.“
„Какво сгреши ВМРО-ДПМНЕ за България? Че вдигна паметници на основателите на Организацията, за която ти ни учеше, че е предшественик на днешното ВМРО-ДПМНЕ, и всички тези хора са македонски герои“, пише Сърбов.
По-нататък Никола Сърбов казва, че Любчо Георгиевски е почитал Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров и Методи Андонов Ченто, и е настоявал партията да се казва ВМРО.
„А какво е ВМРО, Любчо? ВМРО е организация, която е имала своите водачи и герои, които ти ни учеше, че трябва да ни вдъхновяват и да бъдем благодарни за днешната свобода“, казва Никола Сърбов.
Според македонския историк, ВМРО-ДПМНЕ е направила това, което някога Любчо Георгиевски е проповядвал, което прави критиките на бившия премиер нередни.
Никола Сърбов твърди, че през есента на 2007-ма година, когато Гърция блокира Македония, процесът на антиквизация, който според Георгиевски е отговорен за това, все още не е започнал/Фактор

Тагове: ; ; ; ;