Благотворителният фонд на семейство Клинтън обяви за промени в данъчната си декларация за периода 2010 до 2013 години. Фонд Клинтън е глобална организация, която действа по целия свят и се занимава с множество въпроси – от финансиране на образователни проекти в Южна Америка до подкрепата на стопанства на фермери в Южна Африка. Парите по своя инициатива семейство Клинтън търсят от целия свят. Някой жертва 20 долара от заплатата си, а друг – милиони.

Сред спонсорите на фонда има холивудски звезди (такива като Морган Фриман и Стивън Спилбърг), германецът Михаел Шумахер, създателят на “Майкрософт” Бил Гейтс, милиардерът Джордж Сорос и други.

Промените в данъчната декларация разкриват спонсорите на фонда.

Благотворителният фонд не е задължен да разкрива източниците но финансирането си, но може да направи това по свое желание. И изведнъж става ясно, че около 20 милиона долара са били получени от правителството на Северна Корея и Демократична Република Конго. Според редица хора по света и у нас, тези държави не могат да се нарекат образец за спазване правата на човека, както и за модел за приятелско отношение към САЩ. Конго се счита за една от най-бедните държави на планетата и постоянно се нуждае от благотворителна помощ.

Фондът на семейство Клинтън постоянно се сблъсква с критики от страна на Републиканската партия и конвервативните медии от 2009 година, когато стана ясно, че Хилъри Клинтън планира да заеме поста държавен секретар. Именно тогава възникнаха резонните въпроси, а няма ли новия държавен секретар да има конфликт на интереси?

Едно е да вземаш пари от богатите немци и да ги раздаваш на бедните африканци, а друго е, когато в момента на получаването на финансите си държавен секретар на САЩ.

Според американските закони, всички спонсори на политически кампании задължително трябва да бъдат известни поименно – това е задължително за гражданите на САЩ и бизнес-структури. С благотворителните фондове нещата съвсем не са такива.

Там парите се привеждат от една сметка в Швейцария в друга и съвсем не попадат на територията на САЩ. Така американската власт не може да проследи произхода на средствата. Получава се сива зона, в която може да се крият не само конфликт на интереси, но и корупция.

В отговор на голямата критика фондът реши да стане напълно открит и публикува списъка на своите най-големи донори, а господа Клинтън тържествено обеща да не взема финанансова помощ от чужди правителства, докато заема поста държавен секретар. Но, както е отбелязал още Макиавели, “най-голям успех имат тези лидери, за които обещанията нямат никакво значение”..

Това, че Клинтънови се занимават с лобизъм в интерес на крупните блогодетели на фонда, е повече от очевидно и преди обнародването на документите. Нима могат Бил и Хилъри да откажат на един или друг милиардер, филантроп и меценат и да не го запознаят с един или друг министър, президент или шейх, представяйки ги в най-добра светлина?

По време на пътуването си през 2005 година в Казахстан Бил Клинтън е съпроводен от канадския въглищен магнат Франк Джистър, който е бил представен на Нурсултан Назербаев. Няколко месеца след това Джистър получава правото да разработва три местонаходища на уран в Казахстан, а след няколко седмици Финд Клинтън получава от него сумата от 30 милиона долара. Самият милиардер отговори на въпросите на медиите, че никакви посреднически услуги Клинтънови не са оказвали и това е някакво съвпадение.

Същият Джистър поискал по едно време да продаде компанията си Uranium One на руската държавна корпорация “Росатом”. По принцип е имал право да направи това. Но сделката се нуждаела от разрешение, в това число от Държавния департамент, който точно в този момент се оглавявал от Хилъри Клинтън. Разрешението било дадено без никакви шикалкавения, а Джистър пожертвал още 10 милиона.

В тези дни Бил Клинтън заминал за Москва и там получил половин милион долара за 2-часова лекция. Парите били преведени от банка “Ренесанс Капитал”.

Сред пожертвователите на фонда са украинския олигарх Виктор Пинчук, арабски шейхове, компании, близки до правителството на Китай, а сега извезднъж стана ясно, че пари са давали и Северна Корея, а и Конго.

“Вашингтон поуст” публикува огромен материал, в който е направена статистика на пожертвованията в полза на Клинтън за 41 години, т.е. започвайки от изборите за главен прокурор на Арканзас през 1975 година – първите избори за Бил Клинтън. А подобни текстове не се изготвя за една седмица.

Изданияето е сметнало колко пари са акумулирали семейство Клинтън за 40-годишната си политическа дейност. Според изданието, за този период от време Клинтън са събрали около 2 милиарда долара, около 1 милиард са били пожертвани за различни избори, в които са участвали Клинтън. В скоби остават няколко десетки милиона долара, получи като хонорари за лекции, книги и прочие “издателска дейност”.

Вестникът дава пример със семейство Буш. Те са получили 2.4 милиарда за избирателните си кампании и благотворителни акции, но трябва да се отбележи, че семейство Буш са участвали в пет президентски надпревари, а Бил Клинтън – само в две.

Що се отнася до надпреварата за президент, Хилъри Клинтън е получила 70 милиона долара. Всички останали надпреварващи се бяха

далеч назад във финансирането си.

Семейство Клинтън не са пожелали да коментират нито публикацията на изданието. Но помощникът на Хилъри Джош Шверин отбеляза, че “не е коректно да се смесват парите, дадени за благотворителност, и средстваа, пожертвани за предизборни нужди”.

“Бил и Хилъри са посветили живота си на държавата и в борбата си да направят САЩ все по-силна и по-силна”, — добави той.

Що се отнася до Северна Корея и Конго, напълно е очевидно, че правителствата на тези държави не е възможно да бъдат заподозрени в чистосърдечна благотворителност за американския фонд на Клинтън, здраво свързан с политическия елит на САЩ. Но тогава какви услуги са оказвали семейство Клинтън в замяна?

Трябва да отчетем факта, че Северна Корея, в която ролята на държавата в икономиката е почти абсолютна, се намира под американски санкции и официално е “спонсор на тероризма”, според версията на Държавния департамент.

Отговор на въпроса няма на този етап.

News Front

Тагове: ; ;