В понеделник, 24 юли, в Истанбул започва процесът срещу 17 бивши и настоящи служители на антиправителствения турски вестник „Джумхуриет“, припомня баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Изправените на подсъдимата скамейка са обвинени в подпомагане на терористични организации като забранената „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК), движението на гюленистите (ФЕТО) и други радикални леви групировки.
Според „Репортери без граници“ подсъдимите биха могли да получат до 43 г. затвор. Сред обвиняемите е и бившият главен редактор на изданието – Джан Дундар, който понастоящем живее в изгнание в Германия. Обвинени са сегашният главен редактор Мурат Сабунчу, изпълнителният директор Акън Аталай и добре познатит разследващия журналист Ахмет Сик. Дванадесет служители на „Джумхуриет“, включително Сабунчу, Аталай и Сик, са в ареста.
Няколко организации, сред които и „Репортери без граници“, отхвърлиха твърденията на турските власти срещу журналистите като „политически мотивирани“. Представители на няколко организации ще участват в демонстрация пред съда в Истанбул преди началото на делото/Фокус

Тагове: ; ;