“При нормално развитие на събитията опитите за сговор с Русия с цел да се повлияе върху изборите би могло да застави администрацията да се съсредоточи в друга посока – президентът би могъл да намери начини да се противопостави на руските атаки, включително киберагресията, макар поне, за да се избави от усещането, че го е купил и продал стратегическият съперник”, пише Майкъл Джерсън, бивш спичрайдър на Джорд Буш-младши, за The Washington Post.

«Но президентът Тръмп – след продължителната си лична среща с Путин и пълната капитулация пред руските интереси в Сирия, действа точно така, все едно го е купил и продал стратегическият съперник”, се казва в статията.

Според автора, “истинското прекратяване на  помощите за америкаските посредници означава, че “Путин е победил в Сирия”, както заявява чиновник от админисрацията за изданието.

“Отстъпките без ответни действия, извършени въпреки благоразумието на съветниците по външната политика, намирисват по-скоро на откуп, отколкото на пропаганда”, коментира авторът.

Джерсън счита, че няма нищо нормално в това американският президент да се е подчинил на руските интереси и руския светоглед.

Трудно е да се предположи докъде ще доведе подобен подход, освен това, че той ще увеличи руското влияние и сплашването на Източна Европа и в Близкия Изток. Вече могат да се преброят някои загуби, се казва в статията.

“Тръмп заставя репуликанците да обърнат гръб на собствените им героични традиции във външната политика, счита авторът. – Воденето на студената война беше стабилизирано и спряно от Роналд Рейгън, който контактува със съветските лидери, но беше враг на комунизма и неприятел на съветската агресия. Всъщност, той успешно си взаимодействаше със съветските лидери точно, защото беше враг на комунизма и неприятел на съветската агресия”.

Главната проява на любовта на Тръмп към Русия Джерсън счита фактическото разрешение за широкомащабното неконвенционално руско настъпление, което цели да се ликвидират “цветните революции” и да се възстанови потенциалната слава за сметка на съседите и американските интереси.

Русия се “опитва да делегитимира демократичните процеси, позовавайки се на теорията, че турбелентността на Запад е добра за надигащия се Изток.

Таза стратегия позволява на Русия да нанася удар, непропорционален на нейното стратегическо тегло, особено откогато Тръмп реши да се отрече от естествената роля на САЩ като противовес”.

“Сега изглежда, че руснаците – намесвайки се в президентските избори – достинаха до ситуацията на разведряването, за което в епохата на СССР дори не можеха и да мечтаят, прави изводите си авторът.

Резултат е стратегическото и морлно обезоръжаване на Америка”, завършва той.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;