Изявлението на президента на Литва Далия Грибускайте за нуждата да се разположат ЗРК Patriot за постоянно в Прибалтика говори за стремежа към ескалация на напрежението в региона. Това заяви директорът на департамента по въпросите за неразпространението и контрола над въоръженията към МВнР на Русия Михаил Улянов.
«Изявлението доказва за продължаване линията на ескалация на напрежението и увеличаване на въоръженията от страна на Вилнюс, при това не става дума за техни, а за принадлежащи на трети страни въоръжения в непосредствена близост до руските граници», цитира  РИА Новости Улянов.
Той изрази съмнение, че това може да съдейства за укрепване на сигурността в Балтийския регион.
«Всяко действие ражда противодействие. Явно на литовското ръководство са му малко тези негативни последствия, които виждаме в Европа, които са предизвикани от създаването на обекти на ПРО в Румъния и Полша, явно в Литва искат ситуацията да бъде още повече задълбочена», отбеляза дипломатът.
Той подчерта, че подобен подход «е в разрез с линията на съюзниците на Литва в НАТО и ЕС, които са сериозно разтревожени от опасните тенденции в Европа и призовават към тяхното отстраняване.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;