Опозицията във Венецуела призова вчера за бойкот на изборите за Учредително събрание, които правителството организира на 30 юли, и повтори призива си за 48-часова стачка в сряда и четвъртък и за голямо шествие в Каракас в петък, съобщи Франс прес.
«Борбата трябва да продължи, народът на Венецуела трябва да започне обща стачка, да дойде в Каракас и да подготви граждански бойкот», заяви на пресконференция заместник-председателят на парламента Фреди Гевара от името на опозиционната коалиция «Кръгла маса за демократично единство».
Това е «граждански бойкот, без оръжия, без насилие, но с решимост. Никой да не си мисли, че ще се оставим да бъдем поставени в подчинение», добави той.
«Сега не е моментът да се предаваме или да изпадаме в паника. В тези часове се решава бъдещето на нашата страна», каза накрая Фреди Гевара.
Друг депутат от опозицията на име Симон Калсадиля заяви, че в петък ще има шествие с искане президентът Николас Мадуро да оттегли проекта си за Учредително събрание.
На 30 юли ще да бъдат избрани 545-те членове на това събрание, което трябва да пренапише сегашната конституция. Опозицията, която има мнозинство в парламента, смята, че предвидените условия за излъчването на тези членове не са честни и са в полза на лагера на чавистите.
Мадуро се опълчи вчера на натиска, на който е подлаган у дома и в чужбина и каза, че изборите ще се състоят следващия уикенд, предаде Ройтерс.
«Империалистическата десница си мисли, че може да заповядва на Венецуела, но тук единствено народът може да дава заповеди», каза Мадуро в отговор на заплахата от американския президент Доналд Тръмп, че ще наложи икономически санкции, ако изборите не бъдат отменени.
Той се закани, че ще предприеме строги мерки срещу членовете на паралелния Върховен съд, създаден от опозицията, предаде Франс прес.
«Един по един всички ще идат в затвор и имуществото им ще бъде иззето, никой няма да ги защити», каза Мадуро в телевизионен ефир.
Опозицията не признава легитимността на сегашния Върховен съд и в петък избра 33 магистрати, които да заседават в паралелна съдебна институция. Един от тези съдии на име Анхел Серпа Апонте бе арестуван в събота/БТА

Тагове: ; ; ; ; ;