Откакто стана заместник-председател на БСП по партийната дейност, Кирил Добрев изчезна от медиите, напук на свръхобщителния си характер и нрави. Той блесна само за малко в новините с изявлението си, че напуска парламента (цели две седмици след като обяви — очевидно в него са кипели страсти, съмнения и други дивотии), а след това потъна в радио-мълчание.

А всъщност трябваше да е точно обратното — всички чакахме от него да ни даде своята стратегия за действие, да ни запознае с това каква организационна реформа иска да прави, да ни даде обяснение за развитието на партията, както и да се опита да се ангажира с прогноза кога под мъдрото му ръководство левицата ще спре да губи частични местни избори!?

Но мълчанието беше оглушително!

За първи път през живота си аз лично чаках да чуя няколко думи от Киро Добрев, за да мога да се ориентирам в неговите планове за действие. Но положението беше «тишина, тишина, само тя ми остана след теб».

Най-накрая, с оправдано вълнение, тези дни научих, че Кирчо е проговорил. Дал е интервю за вестник «Ретро», което след това бе препечатано от агенция «ПИК». Вместо да говори какво смята да прави в партията, Добрев си бе платил за едно интервю «по пантофи», където се опитваше да гради образ на «човек от народа», на човек, видял всичко, но останал близко до хората, на партиен деятел, който не е забравил откъде е тръгнал.

Честно, направо ми се гади от тези пози.

Те, освен че са банални и измамни, по същество показват пред нас един политик, който се опитва да си сложи маска и най-порочното — един политик, който е превърнал лъжата в основен спорт за собствената си съвест.

Прочетох интервюто, но поне на две места хванах Добрев в тотални неточности за собствената му биография, които по-циничните от мен биха нарекли «опашати лъжи». Или хайде да го кажем като дипломати — «солидно заобикаляне на истината».

И така — журналистът хваща бика за рогата, когато задава най-важния въпрос — «Кой сте вие, господин Добрев?», а във възможните отговори поставя и «бизнес партньор на президента Първанов». Кирчо скача като ужилен от това предположение. И веднага бърза да сътвори следното: «Всичко, което изброихте, е вярно, без това, че сме бизнес партньори с Първанов. По простата причина, че той не е проявявал, поне пред мен, бизнес наклонности«.

Охх, президентът Първанов не е проявявал бизнес наклонности, но синът му Ивайло изведнъж се разкри като бизнесмен. Само преди няколко години медиите гръмнаха, че той купува огромния кюстендилски комплекс «Стримон спа».

И може би е съвсем случайно, може би е просто оптична илюзия, ама негов съдружник в хотела се оказа не друг, а сестрата на Кирил Добрев — Мариана.

Аз знам, че светът обича да прилича на виц, ама чак такива случайности никога не се срещат, ако не са замислени.

27 години история в преход категорично го доказват.

А какво да говорим за самоковската перла «Белчин бани», където, говори се, но, ох как усилено се говори, че клановете Първанови и Добреви са оплели всичко в своята паяжина.

Тоест аз разбирам защо Киро Добрев така се противи на идеята, че е бизнес партньор на експрезидента, но нека да си признаем, че фактите говорят съвсем друго. Връзката може и да ви изглежда опосредствана, но не само я има, тя е очевадна.

След това следва другият важен въпрос — » Милионер ли сте, както се твърди, какъв е бизнесът ви?».

Ще цитираме отговора на заместник-председателя на БСП дословно, за да оставим следи в политическото съзнание на бъдещите поколения:

«Ще ви отговоря така. Ако продам всички активи, които имам, разделя парите с партньорите и си платя данъците — не. Няма да съм милионер».

А червени корабчета плуват ли в очите ми?

Ето това не мога да го разбера.

Защо Добрев се срамува да си признае, че е богат!? Милионерството му добре се връзва с неговата организационна концепция за «МОЛ».

Какво му пречи да разкрие истината, той и без това е толкова овластен, че подобно признание само ще му накриви шапката!?

Въпреки това обаче, Добрев предпочита мощно да заобиколи истината. Дори в името на тази маневра вдига пред себе си като щит паметта на Димитър Благоев.

Значи Димитър Благоев навремето ходел с елегантен костюм, движел се с файтон, а по същото време предците на Добрев живеели в плевня.

Но и дядото на Кирчо, както и Димитър Благоев-Дядото вярвали в едни и същи идеи. След като избърсах сълзите от очите си, се зачудих как може един човек да използва съвестта си по начина, по който крайпътните моми използват телата си.

Защото днес ситуацията е съвсем различна — низините на БСП се състоят от хора, които са ударени от прехода, които бяха основните жертви на антисоциалната политика, а в ръководството са се намърдали хора, които спечелиха от прехода.

И Добрев е един от тях!

Между него и Дядото днес няма нищо общо!

Защото единият е бил идеен човек, а другият е изцяло отдаден на банковите си сметки!

Идеите на социализма не се носят в портфейлите, а в сърцето, казва още Добрев, но тук трябваше да го попитат какво разбира самият той под социализъм. Защото там е заровено кучето.

Социализмът изисква партията да се управлява с диалог и идейност, а не чрез постоянно удряне на юмрук по масата и скърцане със зъби и заплахи. Защото Киро Добрев потъна в радио-мълчание заради желанието си да овладее БСП насилствено, да подмени неудобните ръководства, да постави на колене много местни структури.

И това, което не ви казват е, че на доста места той загуби!

Той загуби, защото за него социализмът е само празна дума, а единствено портфейлът му има значение!

Самият той си е изградил романтична версия за този процес — «Останах да се занимавам с партията, защото вярвам, че е необходимо вдъхване на самочувствие и подкрепа за местните организации и мога да им го дам. Горд съм, че бях част от двете последни кампании на БСП, защото върнахме партията в Шампионската лига. Но, както знаем, в нашата партия победата е на всички, а загубата — само на ръководството».

Искал да даде самочувствие и подкрепа на местните организации!?

Интересно, интересно!

Ако е така, защо ли Добрев обикаля, за да налага дори и външни на БСП хора в тях!?

Или смята, че самочувствието трябва да бъде инжектирано чрез налагането на бизнес интереси и корпоративни фигури по места!?

Варна изпищяха, в Монтана видяха окървавените ръце…!

Добрев по никакъв начин не е на висотата на своите патетични заявки. Дори можем да твърдим, че неговото поведение вече се превръща в пречка за Корнелия Нинова. Със своите хаотични действия и политика на юмрука Кирчо се превърна в котва на нейната шия! 

Не напразно соцлидерката на доста места трябва да се черви заради него и да дава обяснение за поведението му!

Тоест можем смело да прогнозираме, че сблъсъкът Нинова — Добрев предстои, защото Кирчо не само не работи за самочувствието на партията, той се дъни трагично!

Ако иска, до утре може да говори за връщането на партията в Шампионската лига, но истината е, че хора като Добрев винаги стигат единствено и само до въпроса за технологията и се давят, когато става думи за идеите!

То заради това можем да подозираме, че пуснатият слух за това, че АБВ ще се влива в БСП не е случаен.

Знам, че всички отричат!

Знам, че в БСП ще има огромна съпротива срещу това, но съм убеден, че подобен план има и той е продукт на МОЛ-аджията Добрев!

Той просто отдавна иска да реабилитира своя бизнес партньор, ох, извинете, политически приятел Георги Първанов. Вливането на АБВ в БСП, под формата, че все едно нищо не е било, е пагубно за левицата!

Нима не помним, че първановистите бяха най-верния партньор на Бойко Борисов!?

Нима те не гласуваха 16 милиардния заем!?

Това е коварна схема — Киро да се уреди със своя малка секта в партията, за да бъде непоклатим, ако един ден Корнелия Нинова тръгне срещу него!

Човекът, убеден съм, никога не е чел Благоев, но със сигурност някой му е преразказвал Макиавели.

И така нашият „немилионер“ просто се опитва да превземе партията отвътре!

Вероятно заради това си е платил за подобно лигаво интервю!?

Искал е да убеди всички колко наше момче е!

Ама усещането е точно обратното!!!

Румен Петков, Поглед

Тагове: ; ; ; ; ; ;