Държавите от западната част на Балканския полуостров попадат в сферата на интересите на четири световни сили – Съединените американски щати, Руската федерация, Китай и Турция.

И те не се колебаят – понякога дори твърде директно, да говорят открито за това, което искат от отделните страни и региона като цяло, пише белградското издание Blic.

Сътрудникът от Факултета по политология Стефан Сърлич подчерта, че тази ситуация би следвало да бъде разглеждана от два аспекта: стратегически и от гледна точка на сигурността.

„Когато става въпрос за сигурност, Балканите остават единствената област, която не е интегрирана в Европейския съюз, с изключение на Румъния и България.

В същото време те са и място, където е необходимо ЕС да докаже, че е в състояние да подреди нещата в задния си двор, да демонстрира успеха на своите политики, и по този начин да спечели легитимност за успешно решаване на други кризи и проблеми“, обяснява Сърлич.

Когато става дума за стратегически интерес, той включва САЩ, Русия, Турция, Китай и всички онези, които се стремят да разширят влиянието си в региона.

Според директора на Центъра за регионализъм Александър Попов Балканите са неразделна част от Европа, но същевременно страните от региона не са част от Общността.

„Тук винаги е имало пресичане на интереси на различни сили, защото е кръстопът – и икономически, и културен.

При новите обстоятелства тези страни все още вървят по пътя към ЕС, но не са част от него, законите му не се прилагат в пълна степен и това отваря възможност за влияние на различни интереси“, обяснява експертът/Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ;