САЩ нямат законно основание да остават в Сирия, където без разрешението на Дамаск провеждат военна операция срещу терористите, това заяви в петък главата на спецназа на САЩ генерал Раймонд Томас.
Боевики террористической группировки Исламское государство на границе Сирии и Ирака. Архивное фото
«Не е далеко денят, в който руснаците ще кажат: «Защо вие все още сте в Сирия, САЩ?» Те вече са близко да подобна реакция…Ние влязохме в Сирия оправдано, но ако руснаците разиграят тази карта, то, когато поискаме да останем, няма да можем да направим това. Те могат да направят това», каза Томас по време на речта си на форума за сигурност в Аспен, щата Колорадо.
Генералът припомни, че единственото основание за пребиваването на военните от САЩ в Сирия е борбата с тероризма.
Във връзка с това Вашингтон отказва да прекрати операциите си, независимо от протестите на властите в страната.
Лидер Исламского государства (ИГ, запрещена в РФ) Абу Бакра аль-Багдади. Архивное фото
Официален Дамаск традиционно е срещу чуждестранното военно присъствие на своя територия без разрешение.
Но фактически властта в страната е принудена да се примири с пребиваването на войски на САЩ на своя територия, за да не влезе във военен сблъсък с тях, макар американските военни вече няколко пъти да нанасят удари по сирийската армия.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за NBC News заяви, че не възразява срещу американски бази в Сирия, но те трябва да бъдат разположени на законни основания.

Според него, той е видял информация в СМИ за това, че САЩ са създали в Сирия десетки военни бази.
Лавров отбеляза, че след победата над терористите в Сирия ще бъде постигнато споразумение, което ще удовлетвори всички етнически и конфесионални групи.
Редът на присъствието на чуждестранни военни и създаването на бази може да бъде определен само от законната власт в Дамаск.
Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;