В Лондон през 1950-те години Лонсдейл изглеждаше типичен англичанин от романите на Греъм Грийн, но всичко това беше маскарад, пише Бенн Макитайър за The Times.

Всъщност той беше сътрудник на КГБ под името Конън Трофимович Младши, който откриваше военни тайни и ръководеше шпионската мрежа, пояснява авторът.

“Лонсдейл” беше само един представител на тази армия от агенти, която Русия за последните сто години изпрати на Запад. Такава може да е и рускинята Наталия Веселницкая, която се оказа в центъра на бурята, разиграла се около Доналд Тръмп”, се казва в статията.

“Вероятно тя е това, което на жаргона на разузнавачите се нарича “примамка” и е имала за цел да подлъже предизборния щаб на Тръмп и да го склони към сговор. Самата тя нарича себе си обикновен юрист. Това може да бъде толкова вярно или невярно, колко твърдението на Гордън Лонсдейл, че той е търгувал с музикални автомати”, се казва в статията.

Според автора, Русия е първопроходец и световен лидер по внедряването на свои агенти в други страни, а “полковникът от КГБ в оставка Владимир Путин” е адаптирал и разширил тази традиция.

“След историята с Тръмп-младши, един сътрудник в оставка от разузнаването ми каза: “Руснаците размиха границите, имат цял спектър от хора, които вероятно работят за Кремъл в отделението ни”, съобщава авторът.

“Русия подкрепя всичко, което дестабилизира САЩ, увеличава руската мощ, ликвидира западаното разузнаване…”, счита Макинтайър.

Според него, Кремъл злорадо ще наблюдава поредното изявление от Белия дом на Тръмп, а същността в тактиката на Москва е в “доктринната maskirovka», пише авторът, превеждайки думата за “малък маскарад”.

“Епизодът с Тръмп-младши – това е или дупката от поничката, или колосален скандал, а може би още един малък маскарад, разигран, за да озадачи и отслаби Запада”, заключава журналистът.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;