Секретни документи: ЦРУ е извършило държавния преврат в Иран през 1953 г заради нефта

Дата на публикуване: 22 07 2017, 11:47


ЦРУ устроило переворот в Иране в 1953 году ради нефти — секретные документы

ЦРУ разсекрети докумненти за това, че превратът през 1953 г. в Иран е бил спретнат заради нефта, а не заради демокрацията.

«Наистина, голям сюрприз на нас?», пише в мрежата политологът Владимир Корнилов. — И възниква въпросът — кой тогава е лъгал — «лъжливата съветска пропаганда», която пише същото или западните «демократични СМИ», препредали лъжите на Държавния департамент?!».

Статията на Foreignpolicy е публикувана под името «След 64 години ЦРУ най-накрая публикува детайли за иранския преврат».

Разсекретените документи, публикувани миналата седмица, видяха дадоха светлина върху основата роля на ЦРУ в преврата през 1953 г., в резултат на който почина премиерът на Иран Мохамед Мосадик, което предизвика изблик на националзъм, чиято кулминация стана иранската революция от 1979 г. и ликвидирането на нормалните отношения между, САЩ и Иран пред 21 век.

В рамките на около 1000 страници документи, които за първи път се разсекретяват, става ясно, че ЦРУ са се опитали да скрият неуспешния преврат.

Известната под името  Ajax операция в края на краищата стига до нефта.

Западните фирми контролират в продължение на десетилетия нефтенито богатства на региона под формата на арабо-американски нефтени компании в Саудитска Арабия или англо-ирански нефтени компании в Иран.

Когато американска фирма в края на 1950-те години в Саудитска Арабия е подложена на натиск и се съгласила постоянно да разделя нефтените си прихода с Ер Рияд, британската концесия в Иран била подложена на същия натиск.

Но Лондон отказал категорично.

Така в началото на 1951 г. на фона на популяростта, Мосадик национализирал нефтената промишленост на Иран.

Обединеното Кралство започнало сговор с разузнаването на САЩ, за да свали Мосадик и да възстанови монархията.

На 15 август пучът бил ликвидира.

Мосадик извършил няколко арести. Генерал Фазола Захеди, главния заговорник, се скрил и напуснал страната.

ЦРУ, който решил, че превратът се е провалил, го извикал.

«Операцията била пробвана и претърпяла неуспех, не сме длъжни да участваме в каквато и да е операция срещу Мосадик, която би могла да се проследи до САЩ», такива изявления прозвучали в щаб-квартирата на ЦРУ на 18 август 1953 г.

«Операцията срещу Мосадик трябва да бъде прекратена».

Правителството на САЩ дълго време отричало съпричастността си към държавния преврат.

Държавният департамент за първи път публикува документи за преврата през 1989 г.

Общественото възмущение принудило правителството да пусне по-пълно издание, а някои материали били публикувани през 2013 г.

Най-накрая те са публикувани през миналата седмица.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;