Нефтеперерабатывающий комплекс Амуай в Пунто Фиджо, принадлежащий венесуэльской государственной нефтяной компании PDVSA. Архивное фото
 САЩ разглеждат възможността да въведат финансови санкции по отношение на Венецуела: предполагаемите ограничения ще спрат доларовите плащания за нефта от южноамериканската страна, съобщи агенция  Ройтерс,
позовавайки се на високопоставен сътрудник на Белия дом и съветник, запознат с въпроса.
Това ще доведе до сериозно ограничение на експорта на нефт на държавата — членка на ОПЕК и ще постави страната в трудно положение, отбелязва изданието.
Санкциите, забраняващи всички транзакции в американска валута с държавната венецуелска  PDVSA, са едни от най-твърдите мерки, които се обсъждат, по отношение на нефтените компании, съобщиха източници на агенцията.
Белият дом отказа да коментира ситуацията.

PDVSA и Министерството на нефта на Венецуела не отговориха на питането на агенцията. Разглежданите мерки са аналогични на тези, които бяха предприети по отношение на Иран и доведоха до намаляване на експорта на ирански нефт два пъти.

Както отбелязва изданието, мерките биха позволили на администрацията на САЩ да се засили натискът върху властта във Венецуела, заплашвайки със санкции всички американски компании, които работят с  PDVSA или с банки на САЩ, обработващи доларовите операции.

 

Президент Венесуэлы Николас Мадуро. Архивное фото
Американската администрация разглежда възможността да се забрани импорта на венецуелски нефт в САЩ, но официалното решение на този етап не е прието, съобщи чиновникът.
Мерките по отношение на доларовите сделки могат да бъдат по-продуктивни, защото те създават трудности за трейдърите, а не за потребителите в САЩ.
По такъв начин компаниите ще трябва да купуват нефт от алтернатовни продавачи, в това число да използват нефт от стратегическия резерв.
По данни на Министерството на енергетиката, САЩ за първите четири месеца на 2017 г. са закупували 780 хиляди барела на ден венецуелски нефт и нефтопродукти.

PDVSA е крупен доставчик за такива компании, като, Valero Energy, Phillips 66, Chevron Corp и PBF Energy.

Американският отдел на  PDVSA, Citgo Petroleum, през миналия месец е бил втори по големина получател на нефт от Венецуела. Не е известно, как  Citgo, който принадлежи на Венецуела, ще попадне под санкциите.

Както пише агенцията, заплахата от санкции е била ключова причина по време на преговорите между

PDVSA и «Роснефт» тази седмица в Москва

«Роснефт» води преговори с PDVSA за замяна на залога на 49.9 % от акциите на Citgo за поредица от ключови сделки с цел избягване на възможни усложнения в резултат на санкциите на САЩ.
По данни на източниците, разглежда се възможността да се включат голям брой венецуелски официални лица в санкциионния списък.
Според  изследванията на Ройтерс, около 40 % от експортните доставки на  PDVSA се дължат на руски и китайски компании в рамките на погасяването на кредитите от над 50 милиарда долара. Почти всички клиенти на компаниите, които се разплащат с парични средства, се намират в САЩ и Индия, платежите се извършват главно в долари.
Каракас. Венесуэла. Архивное фото

PDVSA извършва голям брой платежи за експорта на нефт чрез китайската  Citic bank и се опитва да намери банки в САЩ, след като преди година  Citibank спря да оказва тази услуга.

Компанията може да извършва платежите чрез банки в Европа, но и те могат да предприемат подобни мерки.
В същото време нефтени компании могат да застанат категорично против подобни мерки, поради тяхното влияние върху нефтопреработвателния сектор в страната, особено по крайбрежието на Мексиканския залив.
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;