Развитието на света във всеки геополитически и геостратегически аспект зависи от отношенията между Русия и САЩ. Това заяви в обзорното седмично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, директор на Националната разузнавателна служба от 2002 до 2012 г., по повод срещите между американския и руския държавни глави.

„Дори една малка договореност, а тя не е никак малка – за постигането на примирие в Сирия, е твърде показателна, че двете страни ще търсят и занапред възможности за сътрудничество по проблемите на Северна Корея и Китай.

Безусловно Китай не трябва да бъде изпускан от такъв анализ.

Възможности за сътрудничество има главно в борбата със световния тероризъм, при положение, че всички други точки на съприкосновение като че ли на този етап не получават някакво съществено развитие“, коментира той.

Ген. Кирчо Киров добави, че Русия ще има най-голяма полза от сближаването на двете страни, защото това ще затвърди руската политика на диверсифициран подход към страните от ЕС и в същото време ще препотвърди, че САЩ имат своите различия с Европа и Европейския съюз.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;