Администрацията на Тръмп е парализирана от руския въпрос

Според експерти по национална сигурност на САЩ, най-трудният въпрос относно Русия се състои в това,  не бил ли е екипът на Тръмп в сговор с Русия, а как Белият дом се отнася към Русия, пише Buzzfeed News.

Миналата седмица три пъти – в понеделник, вторник и сряда – официалният представител на Белия дом се затрудни да каже, отнася ли се администрацията на Тръмп към Русия като към приятел или вижда в нея враг, пише Нанси Юсеф.

“Според мен, същият въпрос бе зададен и вчера. И вие казахте, че ще ни отговорите, попита журналистът Сара Сандърс по време на пресконференцията в сряда. – Считам, че това е базов въпрос: считате ли президента на Русия за приятел, партньор, съюзник или враг? Ще се появи ли отговор на този въпрос?”

Сандърс отговори кратко: “Нямам отговор”.

“Липсата на отговор разочарова много представители в сферата на националната сигурност, които твърдят, че неспособността или нежеланието на Белия дом да изработят позицията по Русия парализира целия политически процес”, пише авторът на статията.

Съюзник на САЩ ли е бившият й враг от времето на студената война?

Или Русия е стратегически партньор на САЩ, който трябва да се държи на почтително разстояние по определени въпроси, такива като воените удари в Сирия?

Или това е страна, която активно работи срещу интересите на САЩ по целия свят?, продължава авторката.

“Администрацията на Тръмп говори за добрите отношения като цяло на своята политика за Русия. И това е неправилно, продължава изданието.

Фокусът трябва ба бъде в това: какво е това национална сигуност и икономически интерес на САЩ, как да ги постигнем, казва за изданието Майкъл Макфол, екс-американски посланик в Русия от 2012 до 2014 г.

Съюзниците на САЩ също не могат да определят американската политика по Русия.

Миналата седмица Хернот Ерлер, немският координатор по отношение на Русия, каза за Ройтерс:
”Ние виждаме нерешителните колебания напред-назад в американската политика по отношение на Русия”.

Републиканците признават, че разследването на въпроса за вероятния сговор с Русия е нанесло удор по способността на Белия дом да управлява страната.

“Белият дом напълно е погълнат от въпросите за Русия. Под думата “погълнат” разбирам “парализиран”.

Те просто не знаят какво да правят и заеха най-вече отбранителна позиция”, казва  в условията на анонимност помощник на сенатор-републиканец.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;