“Турция се съгласи да изплати 2.5 млрд долара за придобиването на най-новите руски системи за ПРО в рамките на сделката, доказваща, че страната загърбва военния алианс на НАТО, който свързваше Турция със Запада над шест десетилетия”, съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на висопоставен турски чиновник, който говори в условията на анонимност.

Според предварителното споразумение, Турция ще получи от Русия две системи С-400 в следващато година, след това още две ще бъдат произведени в Турия, пише Селкан Хасаноглу за изданието.

Според думите на чиновника, страните понастоящем съгласуват техническите детайли по сделкаа и за завършването на съгласуването може да мине около година.

Ракетното споразумение с Русия – “това е явен признак, че Турция е разочарована от САЩ и Европа, казва Константин Макиенко, аналитик от Центъра за анализ, стратегии и технологии в Москва.

“Но, докато авансън не е внесен и създаването на въоръжението не е започнало, ние не можем да бъдем сигурни в нищо”, добави той.

Противоречията между Турция и Вашингтон са свързани с подкрепата, която САЩ оказват на кюрдите в Сирия, които Турция счита за терористи, а отношения с ЕС се влошиха след като блокът се обяви срещу предполагаемото обръщане на Турция към авторитаризма, пояснява авторът на статията.

Според турския представител, руската система няма да бъде съвместима с другите отбранителни системи на НАТО и няма да стане повод за ограничения, които няма да позволят на Турция да разположи тези системи на арменската граница, крайбрежието на Егейско море и на границата с Гърция.

Споразумението с Русия ще позволи на Турция да разположи системи на ПРО на всяко място в страната, казва източникът.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;