Вашингтон е възмутен от публикация на турската държавна агенция  Anadolu на карта на американските военни бази в Сирия. Анкара, разбира се, вдига ръцете, нямала нищо общо.

Американците не вярват и казват, че Турция, като член на НАТО, не трябва да се държи така. В Пентагона считат, че разсекретяване на базите на САЩ в сирийски Кюрдистан поставя под заплаха американските военни и може да доведе до краха на редица важни операции срещу ИДИЛ.

На картата на обозначени 10 военни бази на САЩ в северна Сирия, в това число 2 авиобази. В някои от случаите турците дори са отбелязвали колко американски войници има в базата.

 

На война като на война. Американците само си избраха за съюзници кюрдите, макар да знаеха как ще реагира Турция. Очаква се, че ИДИЛ ще рухне в близките месеци.

Вчера американците отказаха да подкрепят сирийската опозиция.

А Турция няма вече аргументи, за да продължи проамариканската линия в Сирия.

Изчезването от картите на Сирия едновременно на две групировки на ИДИЛ заставя реалните действащи лица да свалят маските. Израел и САЩ вече периодично атакуват сирийските правителствени сили.

По-независима е позицията на Иран, който лансира концепцията за «шиитския пояс».

Притегателен център е провинция Дейр ез Зор, богата на нефт.

Турците, както е известно, след споразумение със сирийското правителство спря своето настъпление около Ал Баб в провинция Алепо, но това не пречи да се опитват да спрат настъплението на американците и кюрдите към Дейр ез-Зор.

Турците не желаят засилване позициите на кюрдите, разбира се.

Остава да се надяваме, че армията на САР ще се възползва от вдигането на мускули от страна на американците и кюрдите и ще положат всички усилия за по-бързото деблокиране на Дейр ез-Зор.

Всеки друг сценарий бе довел само до продължаване на кръвопролитието.

 

Илья Новицкий, Politikus.ru

Тагове: ; ; ; ; ;