“Само малко повече от седмица след като Тръмп и Путин направиха опит да изгладят разногласията, това усилиe, както по всичко изглежда, претърпя крах”, пише Фрес Уейр за The Christian Science Monitor Фред Уейр.

«Руските ветерани от студената война твърдят, че усилията по поддържането на позитивен дипломатически диалог винаги е зависил от заглавията в ежедневните вестници и неблагоприятните геополитически събития. Но сега, според тях, каналите за връзка изглеждат изключително несъвършени, вече ги няма по-рано съществуващите правила, на които държавите можеха да се опрат, което усложнява поддържането на основните, практическите връзки между САЩ и Русия”, се казва в статията.

“Може да се помисли, че развитието на отношенията между САЩ и Русия зависи от обективната оценка на заплахите за сигурността, но това не е така, казва заместник директорът на Института за САЩ и Канада към РАН Павел Золотарьов. – Субективните фактори, такива като пропагандата и образът на врага, играят огромна роля. Сега няма такива принципни идеологически различия, както по времето на студената война, но заплахите за сигурността се промениха”.

Уейр изброява проблемите в двустранните отношения: спиране работата над правилата за безопасност в киберпространството, липса на здрава основа за примирие в Сирия, назначаването на специален представител на САЩ по преговорите за Украйна, казва известният със своята твърда позиция по отношение на Русия Курк Волкер.

Павел Палажченко, който е бил личен преводач на Михаил Горбачов в края на 1980-те, казва, че той е “удивен и озадачен от това, че на срещата не е бил изработен определен механизъм за постоянен обзор на целия американо-руски дневен ред, такъв като съвместни работни групи, които биха могли да разгледат всички въпроси и да предложат решения на лидерите”.

“Когато през 1985 г. се възобнови американо-съветският диалог, бяха създадени работни групи за решаването на ключови въпроси – правата на човека и контрола над въоръженията, разказва Палажченко. – Тези групи се срещаха постоянно преди, по време и след срещите на висше ниво и на ниво министри, това беше непрекъснат процес.

Това беше отличен начин да се започне диалог за дълги времена, който би продължил независимо от скандалите, обвиненията и неочакваните събития, които се случват постоянно. По такъв начин може да бъде направено всичко, дори когато атмосферата е неблагоприятна, а потокът от новините довежда до недоразумения. И тогава се случваха такива неща”.

“Не разбирам защо тази позитивна стъпка не се предприема сега”, заяви Палажченко.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ;