Кандидатът за канцлер на германските социалдемократи Мартин Шулц разкритикува политиката на Ангела Меркел по въпроса за европейската интеграция и по време на посещение в Париж изтъкна общите си възгледи с френския президент Еманюел Макрон, предаде ДПА.
В разговор с журналисти след срещата си с Макрон Шулц каза, че двамата са установили, че имат много сходни възгледи за реформите, които трябва да се извършат в ЕС. Двамата са разговаряли и за възможността да се създаде пост на финансов министър на еврозоната, говорили са и за инвестиционен план за Европа, каза Шулц.
Преди това в реч пред студенти в престижния университет «Сианс По» Шулц атакува политиката на Меркел за ЕС. «Вместо да сочим с пръст, трябва да напредваме ръка за ръка», заяви той и добави, че валутният съюз в ЕС е можел да постигне много повече, ако не са били «колебанията» на германското правителство.
Лидерът на германските социалдемократи е много по-назад в допитванията от Меркел. Нейната партия ХДС и съюзникът й ХСС имат според някои анкети подкрепа от 40 на сто, а Германската социалдемократическа партия на Шулц — 22 на сто.
Френският президент не направи изявление след срещата си с Шулц/БТА

Тагове: ; ; ; ;