В новия си остър курс спрямо Анкара правителството в Берлин демонстрира единство. Федералният финансов министър Волфганг Шойбле (ХДС) обвини Турция в произвол и заговори за „игричките“ на президента й Реджеп Тайип Ердоган, пише изданието Der Spiegel.
Множеството жалби и сигнали не са постигнали желания ефект — ето защо федералното правителство променя рязко своята политика към Турция. Това очевидно включва засилена реторика срещу Анкара: заради задържането на правозащитници и журналисти в Турция Шойбле сравни страната с ГДР.
„Турция извършва арести произволно и не отговаря на минималните консулски стандарти. Това ми напомня за начина, по който се действаше в ГДР. Който е пътувал там, помни нещо, което беше ясно — ако нещо се случи, никой не може да ти помогне“, коментира германският министър.
В същото време, Турция бе определена като рискова държава за посещение на германски граждани. „Ако Турция продължи с тези игрички – като тази да не допуска посещение на правителствена делегация в базата в Коня, ще трябва да кажем на хората – пътувайте в Турция на собствен риск, не можем да ви гарантираме нищо“, подчерта Шойбле/Фокус