В ранните часове на петък, 21 юли, в Егейско море бе регистрирано земетресение с магнитуд от 6,7 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса бе край бреговете на Турция и Гърция, на няколко километра от остров Кос и турския курорт Бодрум. Първоначалните данни са за двама загинали на гръцкия остров – турчин и гражданин на Швеция, и за над 120 пострадали.
Силното земетресение причини сериозни разрушения, а някои от крайбрежните райони се оказаха под вода след труса. На помощ на спасителите се притече армията. Същевременно аварийните служби продължават претърсването на жилищата и издирването на пострадали.
Серия вторични трусове бяха регистрирани през последните часове, които бяха усетени в Измир, Айдън, Денизли и Анталия, но няма данни за жертви в Турция. Медицинска помощ са потърсили около 70 души.
Към момента в дипломатическите и консулски представителства на България в Турция и в Гърция няма постъпила информация за пострадали български граждани при земетресението в западна Турция и егейските острови на Гърция.
Все още няма приведена информация дали сред пострадалите има чуждестранни туристи. 

ДХА: По последни данни земетресението в Егейско море е с магнитуд 6,6, а цунамито в Бодрум – до 13 сантиметра
Директорът на турската сеизмологична служба Халюк Йозенер оповести, че по последни данни силното земетресение рано тази сутрин в Егейско море е било с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). В станцията на пристанище Бодрум измереното цунами е било максимум 13 сантиметра, посочва още ДХА.

Daily Sabah: Жертви на земетресението в Егейско море са станали граждани на Турция и Швеция
Мощното земетресение от 6,5 по скалата на Рихтер, което бе регистрирано в ранните часове на петък в Егейско море, не е взело жертви в Турция, съобщава вестник Daily Sabah.
Първоначалните данни са за двама загинали на гръцкия остров Кос, който е отдалечен едва на 10 км от популярния турски курорт Бодрум. Съгласно информация на полицията, загиналите са чуждестранни туристи – един гражданин на Турция и един швед. Тяхната самоличност не се разкрива.
Жителите са предупредени да не остават на закрито. Серия вторични трусове бяха регистрирани през последните часове, които бяха усетени в Измир, Айдън, Денизли и Анталия. Най-тежко засегнат обаче остава остров Кос, където има над 120 пострадали.
Пристанищната зона в Кос е наводнена. В социалните медии изобилстват кадри на тежко повредени сгради и разрушения.

Проф. Емил Ботев, сеизмолог: Земетресението в Егейско море няма връзка с тези в Охрид преди няколко седмици
Земетресението в Егейско море няма как да има връзка с тези в Охрид преди няколко седмици. Прекалено голямо е това разстояние. Това коментира за Агенция „Фокус“ проф. Емил Ботев, директор сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН. „Може да се потърси връзка със земетресението през юни с магнитуд 6,3 малко пò на север, на остров Лесбос, северозападно от Измир. Но и двете земетресения са достатъчно далече от нашата страна“, посочи проф. Ботев.
По думите му земетресението от последната нощ в Егейско море е по-силно, с магнитуд 6.7, и е възможно да причини повече разрушения. „Но аз съм почти сигурен, че на територията на нашата страна и това земетресение не е усетено като въздействие, защото е на няколко стотин километра южно от нашата територия“, каза той. „Обикновено стандартът за вторичните трусове при тези земетресения е, че те са с магнитуд най-малко 1 по-малък от основното земетресение“, допълни сеизмологът. „Тези сеизмични зони в Западна Турция са свързани единствено с контакта между Анадолската плоча и Егейската микроплоча. На този контакт се намира и тази мощна сеизмична зона на Западното крайбрежие на Турция, където стават непрекъснато земетресения с магнитуд по-голям от 6“, каза още проф. Ботев.

МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Турция и Гърция
Към момента в дипломатическите и консулски представителства на България в Турция и в Гърция няма постъпила информация за пострадали български граждани при земетресението в западна Турция и егейските острови на Гърция. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Българските дипломатически и консулски представителства в двете страни следят развитието на ситуацията и поддържат постоянен контакт с местните власти. Български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката в засегнатите райони или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на посолствата на България в Анкара и Атина, както и на генералното консулство на България в Истанбул:

Посолство на Република България в Анкара:
0090 533 376 37 69
0090 312 467 20 71
0090 312 427 51 42
0090 312 467 20 71
0090 312 427 51 42

Генерално консулство на Република България в Истанбул:
0090 212 281 01 14
0090 212 281 01 15
0090 212 281 01 16
0090 533 383 64 14

Посолство на Република България в Атина:
0030 210 67 48 105
0030 210 67 48 106
0030 210 67 48 107
0030 693 70 96 220

Die Welt: Жертвите на земетресението в Егейско море са чуждестранни туристи, потвърдиха гръцките власти
Силното земетресение от 6,5 по скалата на Рихтер, което бе регистрирано в Егейско море в ранните часове на петък, отне живота на двама души. Кметът на град Кос потвърди пред местни медии, че жертвите са чуждестранни туристи, но тяхната националност към момента не се уточнява, съобщава германският национален ежедневник Die Welt.
Според пожарникарите бар в центъра на град Кос буквално се е разпаднал в резултат на труса. Двете жертви са били ударени от отломки, разказа журналист пред Skai. По данни на говорител на гръцкия флот броят на ранените възлиза на 120 души. Пострадалите са транспортирани с хеликоптери на остров Родос.
Гръцките средства за масова информация привеждат данни за огромни материални щети в засегнатите региони. Според местна новинарска агенция пристанището на остров Кос е силно повредено в резултат на земетресението.
На остров Родос няма доклади за жертви или сериозни щети. Въпреки това туристите и жителите на острова са стресирани след преживяното. Мнозина са прекарали безсънна нощ.
В сеизмологична станция в гръцката столица Атина отчетената сила на земетресението е от шеста степен по скалата на Рихтер.

Greek Reporter: Серия вторични трусове са регистрирани в Егейско море след силния трус от 6,7 по Рихтер
Серия вторични трусове са регистрирани в Егейско море, след като в ранните часове на петък бреговете на Турция бяха разлюляни от трус с магнитуд от 6,7 по скалата на Рихтер, предава Greek Reporter.
Минути по-късно в района на островите Додеканези (Южни Споради), на гръцка територия е регистриран друг силен трус с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер. Малко преди 2 часа българско време в западните части на Турция отново имаше земетресение с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер.
Жителите на гръцките острови Родос и Кос разказаха, че са усетили силния трус. Към момента се съобщава за двама загинали на остров Кос в резултат на земетресението, има и над стотина пострадали. Очакват се данни и за щетите.

The Guardian: Земетресението в Егейско море доведе до два смъртни случая и поне 100 ранени
Земетресението, което бе усетено в западна Турция и по егейските острови на Гърция, доведе до два смъртни случая и поне 100 ранени, предава The Guardian.
Трусът с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер, бе усетен в райони, където по това време на годината има много туристи.
Жители на остров Кос заявиха, че това е най-голямото земетресение, което са усещали.
Председателят на турската агенция за бедствия и аварии Мехмед Халис Билден заяви, че гражданите трябва да са готови за още вторични трусове.

AFP: Двама загинали на остров Кос след земетресението в Егейско море
Двама души загинаха на гръцкия остров Кос след като земетресение с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер бе регистриран в Егейско море, предава AFP.
Земетресението предизвика жертви и щети, според кмета на острова.
То бе регистрирано в 1:31 местно време с епицентър на 10,3 километра южно от Бодрум и 16,2 от Кос.

BBC: Земетресението в Турция предизвика „малко цунами“ 
Турската брегова охрана съобщи, че земетресението с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер в Егейско море, е предизвикало „малко цунами“, предава BBC .
Няма все още данни за жертви или щети от земетресението. Гражданите са предупредени да избягват плажовете в района.
В социалните мрежи излязоха снимки, които показват хора вървящи във вода до глезените.

EMSC: Земетресение с магнитуд 6, 7 по скалата на Рихтер е усетено в Егейско море
Към 1:30 през нощта българско време, покрай западните брегове на Турция бе усетено земетресение с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер, предава Европейският сеизмологичен център(EMSC). Минути по-късно в района на островите Додеканези, на гръцка територия е регистриран друг силен трус с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер. В 1:54 българско време в западните части на Турция отново е отбелязан трус с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер.
Все още няма данни за жертви или щети/Фокус

Тагове: ; ; ; ; ;