Директорът на ЦРУ на САЩ Майк Помпео твърди, че Русия се е намесвала в американските президентски избори в продължение на повече от осем годни. Това заяви той в четвъртък на конференция по сигурността в американсия град Аспен, щата Колорадо.

На въпроса за това, намесвала ли се е Русия в президентските избори през 2016 г. в САЩ, Помпео отговори:

«Питаха ме за това вече милион пъти. Да, разбра се. И в тези избори, които бяха преди това, а и в тези, които бяха още преди това».

Неговото изявление се транслираше на сайта на форума.

«Руснаците се занимават с това много отдавна. Не считам, че имат намерение да прекратяват», каза директорът на ЦРУ.

Изборите за президент се провеждат в САЩ веднъж на четири години.

Помпео също твърди, че Русия в последните години по-агресивно е започнала да използва СМИ за своите интереси.

«По-рано беше скъпо да покажеш клип по телевизията, но сега може просто да използваш интернет, за да разпространяваш идеите си», поясни той.

 

«Руснаците намериха ефективен и прост начин да влияят върху нашата система и нашата култура, за да постигнат желаемите резултати», добави директорът на ЦРУ.

 

Според версията на Помпео, Русия е работила с  WikiLeaks и нейния основател Джулиан Асанж, за да окажат натиск върху изборите в САЩ. Според твърденията на главата на ЦРУ,

 «WikiLeaks се възползват от която и да е помощ, за да навредят на Америка».

ОБВИНЕНИЯТА ЗА НАМЕСА

ФБР води разследване по повод твърденията за уж наличните опити на руското правителство да повлияе върху президентските избори през 2016 г., а също по свързани с това въпроси.

Паралелно разследване по тази тема провеждат спецкомитетите по разузнаването към Сената и Палатата на представителите в Конгреса на САЩ.

В средата на май министерството на правосъдието на САЩ обяви за назначаването на бившия директор на ФБР Робърт Мюлер за специален прокурор за разследване делото за приписваната на Русия намеса в изборите.

Президентът на САЩ Доналд Трмъп и неговите ключови помощници нееднократно опровергават подозренията за каквито и да било неправомерни контакти с руските официални лица в периода на миналогодишната предизборна кампания.

Москва също опроверга обвиненията за опити да въздейства върху хода на президентските избори в САЩ.

Петя Иванова за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;