Демократите в Конгреса на САЩ се обърнаха към компанията Facebook с искане да бъде разкрита информация за това, сътрудничил ли е предизборният щаб на Доналд Тръмп с представители на Русия в цел публикуване в социалните мрежи на фалшиви новини, които биха могли да съдействат за победата в изборите на републиканеца.

Това съобщи в четвъртък  CNN.

По данни на телевизията, старши демократът в спецкомитета по разузнаването към Сената Марк Уорнър от щата Вирджиния преди повече от месец е провел среща с представителите на социалата мрежа в Калифорнаия в рамките на провежданато в Конгреса на разследване на приписваната на Русия намеса в американските избори.

Демократите считат, че плисъкът на фалшиви новини в интернет за бившия кандидат на изборите Хилъри Клинтън е бил един от факторите, които са довели до нейната загуба.

Те твърдят също, че за разпространението на недостоверни новини са имали отношение руските хакери.

Както заяви за CNN Уорнър, той иска да знае, координирал ли е предизборният щаб на Тръмп своите действия с Фейсбук и оказвал ли е той помощ на Русия за публикуването на фалшиви новини.

Фейсбук на свой ред отбеляза, че сътрудничи със следствието.

«С нас се свързаха редица официални лица, в това число сенатор Уорнър», отбеляза представител на социалната мрежа за телевизионния канал.

Според него, компанията вече е заявявала по-рано за липсата на доказателства за това, че Русия по някакъв начин е могла да се намеси в изборите чрез социалните мрежи.

Представителите на спецкомитета по разузнаването в Палатата на представителите на Конгреса планират да извикат за разговор Бред Парскейл, който е оглавявал т.нар. «цифров щаб» в кампанията на Тръмп, предаде CNN.

Конгресмените искат да знаят, оказвал ли е Парскейл и други представители на щаба помощ на Русия в разпространяването уж на фалшиви новини, касаещи изборите на САЩ.

Самият Парскейл отрича тези твърдения и заявява, че е готов да говори пред законодателите.

Спецкомитетите по разузнаването в Сената и Палатата на представителите на Конгреса водят дебат по повод твърденията за опитите на руските власти да повлияят върху президентските избори в САЩ през 2016 г.

Паралелно разследване по тази тема води ФБР.

Тръмп и неговите ключови помощници нееднократно отхвърлят подозренията за каквито и да било неправомерни контакти с руски официални лица в периода на миналогодишната предизборна компания.

Москва също опроверга обвиненията, че се е опитала да въздейства по време на президентските избори в САЩ.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;