Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани издаде вчера указ, с който се внасят промени в закон за борба с тероризма, съобщи ДПА, позовавайки се на Катарската информационна агенция.
Указът съдържа определения на понятият тероризъм, престъпление, терористичен акт, терористична организация, както и положение за замразяване на принадлежащи им средства и за борба с финансирането на тероризма.
Документът предвижда и създаването на два национални списъка — на терористи и на терористични организации, както и процедура за включване в тези списъци и за оспорване на решението за това, съобщи ТАСС.
На 5 юни Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет обявиха, че късат дипломатически отношения с Катар, обвинявайки го в подкрепа на тероризма. Те наложиха икономически санкции и транспортна блокада на Катар, поставиха му 13 условия за нормализиране на отношенията и ги предадоха на Доха с посредничеството на Кувейт. Четирите страни не приеха отговора за задоволителен отговора на Катар, който не бе официално оповестен.
През последните две седмици няколко европейски дипломати посетиха Залива, опитвайки се да помогнат за решаване на конфликта, но пробив не бе постигнат, отбелязва ДПА. Вчера на пресконференция катарският вътрешен министър каза, че има доказателства, че кибератаката срещу катарската информационна агенция, смятана за причина за изостряне на отношенията, е дошла от Обединените арабски емирства и е била планирана още през април/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;