Юрий Гагарин в кабине космического корабля Восток-1
 Първият документ за първия полет на човека в космоса е продаден в Ню Йорк в четвъртък за 47.5 хиляди долара, съобщава Sotheby’s след резултатите от търга.
На търга са били изложени няколко страници за първия полет в космоса на Юрий Гагарин: заглавната страница, описанието на космонавта за Земята от космоса и снимки на Гагарин в  херметичен шлем.
На първата страница на английски език за изходните данни на Централния аероклуб «Чкалов» пише:
«Сведенията, регистрирани за първия космически полет на гражданина на СССР Юрий Алексеевич Гагарин от 12 април 1961 година от космическия кораб «Восток».
Втората страница — писмо на Гагарин.
«Искам да опиша своите кратки наблюдения за времето на пребиваването ми в космоса. От височина 175-327 километра Земята се вижда много добре. Нейната повърхност изглежда почти така, както, ако я наблюдаваме от самолет, летящ на голяма височина. Ясно мога да различа планините, големите реки, горите, крайбрежните линии и островите…
Земята има много ясно и красиво синьо сияние», пише Гагарин.
«Благодарение на изчерпателната подготовка не изпитвам дискомфорт от факторите при космическия полет. Понастоящем се чувствам добре», пише първият човек, бил в космоса.
Подпис:
«Пилот-космонавт на СССР Ю. А. Гагарин, 15 април 1961 година».
Документът е бил подготвен за изпращане в Международната федерация по авиация, но след това е била изпратена друга версия.
 Sotheby’s нарича документа «паметник от епохата на зората на космоса», а описанието на впечатленията на космонавта Юрий Гагарин са поставени редом с «откритията и пътешествията на Колумб, Веспучи и Магелан».
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ;