Директорът на ЦРУ на САЩ Майкъл Помпео счита, че американските интереси в Сирия се разминават с руските, но разчита да се намери възможност да се сътрудничи с Москва.

Това той заяви в четвъртък на конференция в град Аспен, щата Колорадо, посветена на въпросите на сигурността.

«Ние, разбира се, се опитваме да намерим сфери, в които можем да работим заедно с руснаците. Но нашите интереси в Сирия не са еднакви», каза Помпео, чиято реч се излъчи на  сайта на форума.

«От гледна точка на разузнаването, ние търсим такива сфери в Сирия, в които можем да действаме за благото на американските интереси, а не за благото на руските интереси», отбеляза главата на ЦРУ.

На въпроса за това, в какво, според него, се състоят интересите на Русия в Сирия, Помпео отговори:

«На тях им харесва незамръзващото военно пристанище и им харесва да създават неприятности на Америка. Считам, че те се опитват да намерят такива места, в които могат да ни усложняват живота, както и такива, от които могат да извлекат нещо полезно за себе си».

«От гледна точка на разузнаването е ясно, че те имат намерение да останат в Сирия», подчерта директорът на ведомството.

«Надявам се, че има места, в които можем заедно с руснаците да се борим с тероризма. Усърдно работя над това», добави Помпео.

Той подчерта също:

«Ако руснаците имат информация, която би могла да ни помогне да се борим срещу тероризма, той е мой дълг да работя с тях, това ще бъде правилно».

На въпроса за това, счита ли той Русия за враг, Помпео отговори:

«Всичко това е много сложно. Ние живеем в свят, в който руснаците имат огромен ядрен арсенал и са се укрепили в Сирия. Те си взеха Крим, те имат опорен пункт в югоизточна Украйна».

Според твърденията на Помпео, задължението на САЩ се състоят в следното: да дават отпор на Русия, да не й позволяват да «продължава експанзията».

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;