Президентът Доналд Тръмп реши да закрие програмата на ЦРУ за оказване на подкрепа и въоръжаване на така наречената умерена сирийската опозиция, борещи се с правителствените сили.

Това съобщи в сряда вестник The Washington Post (WP), позовавайки се на източници в администрацията на САЩ.

Както твърди изданието, това може да означава фактическа стъпка в посока към  Русия, която подкрепя настоящето правителство на Сирия. Според източници, Тръмп е взел решението си преди

около месец, след срещата си с директора на отдела Майк Помпео и неговия помощник по

национална сигурност, генерал Херберт Макмастър в Белия дом в навечерието на преговорите с руския лидер Владимир Путин в Хамбург.

WP пояснява, че свиването на програмата за подкрепа на бунтовниците, противопоставящи си на президента Башар Асад, не е било едно от условията за започване на преговорите за постигането на споразумението за примирие в югозападната част на Сирия.

Според други източници на изданието, решението на Тръмп е било подкрепено от Йордания, на чиято територия се осъществява подготовката на някои отряди от бойците. Подобен ход, както се твърди от изданието,  е част от една по-цялостна стратегия на настоящата администрация, насочена към  сключване на споразумение с Русия за локално примирие в Сирия.

«Това е изключително важно решение, Путин спечели в Сирия.» – казва за изданието в условията на анонимност представител на настоящата администрация.

Програмата на ЦРУ за подкрепа на опозиционните групи, започвайки от 2013 г.,бе в основата на политиката на администрацията на Обама за натиск над Асад, обаче, както твърди изданието, «дори и нейните привърженици са започнало да изразяват съмнения относно ефективността на програмата, когато преди две години Русия разположи войските си Сирия. »

В същото време, някои експерти изразяват загриженост, че съкращаването на програмата на ЦРУ може да помогне на екстремистите и така да се удари по авторитета на САЩ.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;