Ако Великобритания напусне Европейския съюз без сделка, това ще има „широко обхватен, разрушителен и дълбок“ ефект върху британската икономическа и правна система, пише вестник The Guardian.

Дори след като консерваторите загубиха парламентарното си мнозинство след изборите, министър-председателят Тереза Мей поиска от обществото подкрепа за това тя да продължи да се придържа към мантрата: „никаква сделка е по-добре от лоша сделка“.

Но доклад за „Променящата се Европа“, който събира експерти от областта на политиката, правото и икономиката, показва, че ако Лондон напусне през 2019 г. без споразумение, това ще засегне всички сфери от ядрената индустрия до сигурността на договорите.

„Нашите изследвания показват, че хаотичен Брекзит, поне в краткосрочен план, ще породи политическа криза, юридически безпорядък и икономическо бедствие.

Този доклад ясно посочва, че „липсата на сделка“ е изход, който британското правителство трябва да се бори да избегне“, коментира Ананд Менон, преподавател в „Кингс Колидж“ в Лондон.

Докладът разглежда четири сценария, при които не се сключва сделка. При единия изтича времето, т. е. двугодишният период на преговори, който започна да тече, след като Мей задейства член 50 в края на март.

При втория вариант става дума за предварителен Брекзит, като при него Великобритания напуска преговорите преди 2019г.

Третият сценарий разглежда възможността, при която се постига сделка за Брекзит, но не и споразумение за свободна търговия.

И последният вариант е така нареченият „хаотичен Брекзит“, който е най-неблагоприятният от всички.

При него не се постига никаква сделка дори по въпросите за напускането на блока/Фокус

Тагове: ; ; ; ;