Десетки горски пожари бушуват в някои части на Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора, предаде македонската медия „Плюс Инфо“.
Службата за гражданска защита на Босна и Херцеговина съобщава, че през последните 24 часа на територията на страната са регистрирани 23 пожара. Най-големият пожар бушува в планината Чврсница в западната част на страната, който се разпространява към близкия град Ябланица. В справяне с пожара местните власти поискаха да бъдат включени и хеликоптери.
Пожари бушуват и в централните части на Босна и Херцеговина, включително и в района на южния град Мостар. Босненските медии съобщават, че за сега е трудно да се определи размерът на пожарите и предизвиканата щети, заради гъстия дим в опожарените райони.
Голям пожар от сутринта бушува и на крайния юг на Хърватия в близост до Адриатическото крайбрежие, който на хърватска територия се е разпространил от Черна гора. В ход е съвместна акция противопожарните служби на Хърватия и Черна гора за поставяне под контрол на пожара, в която са включени и самолети. На територията на Хърватия и Черна гора през последните дни бушуват голям брой пожари, причинени от високите температури и сухото време. Властите на двете страни предупредиха, че през предстоящия уикенд са възможни нови пожари/Фокус

Тагове: ; ; ; ;