Ще сложи ли край Берлин на сдържаната си политика към Анкара?

На фона на последните арести на правозащитници в Турция, министърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел увери, че този път ще има сериозни последици от действията на Анкара.

Предложенията за това какви да бъдат идват от всички страни, включително и от федералното правосъдно министерство, пише изданието Der Spiegel.

Германия трябва да покаже твърдост, но в същото време и да не поставя в риск дипломатическите отношения с партньора си в НАТО.

„Подходът към Турция трябва да бъде по-строг“, подчерта федералният министър на правосъдието Хайко Маас.

Той одобри решението на първия дипломат на Берлин Зигмар Габриел да призове турския дипломатически представител в страната, за да получи обяснения за поредния инцидент, който хвърли сянка в отношенията между двете страни.

„Трябва да вземем предвид, че в турските затвори има германски граждани, до които трябва да имаме достъп“, припомни Маас, като допълни, че рязкото влошаване или дори прекратяване на отношенията с Турция няма да подобри ситуацията за арестуваните германски граждани.

Във вторник истанбулски съд разпореди задържането на шестима активисти, включително и на германския правозащитник Петер Щойдтнер.

Берлин реагира остро, като подчерта, че арестите не са „нито приемливи, нито разбираеми“ за германските власти.

В четвъртък ще стане ясно какъв ще бъде отговорът на федералното правителство/Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;