Русия не може да помогне на Черна гора, зароди полизираната ситуация.

В Черна гора вече няколко седмици бушуват горски пожари.

В особено опасните зони, в това число и в крайморските туристически обекти, популярни сред руснаците, започна евакуация на населението.

Властите на страната не се справят със свои сили със стихията, а помощ от партньорите на Черна гора няма. Припомняме, че Черна гора стана неотдавна член на  НАТО.

Големият опит със справянето с природни катаклизми на Балканите има Министерството на извънредните ситуации на Русия, в южна Сърбия работи Руско-сръбският хуманитарен център.

Но той не може да помогне на Черна гора, «поради политизацията на въпроса и административните пречки», обясни днес ръководителят на центъра Вячеслав Власенко.

«Има определени политически моменти с негативно влияние. Например, миналата година пожарите бяха в Босно и Херцеговина, Министерството на извънредните ситуации на Русия предложи помощ, но те страни отказаха, отговаряйки, че ще се справят сами.

И днес при пожарите в Босна те искат да използват военни хеликоптери и вертолети на ООН, на този етап не са се обръщали към нас за помощ», каза Власенко в коментар за сръбския «Спутник».

Черна гора се обърна за помощ към ЕС.

По-рано от НАТО потвърдиха, че Подгорица се е обърнала към Алианса.

В същото време пожарът се приближава към големите градове.

Днес премина спешна евакуация в град Тиват, а също в Сутомор — известен курорт.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;