Великобритания увеличи помощта за Украйна, която води борба с проруските сепаратисти, пише Daily Mirror.

Както отбелязва изданието, сега британските инструктори ще учат украинските военни не само как да откриват мини и да оказват първа помощ в бойни условия, но и за борба със снаперисти и бронираната техника на противника.

 Великобритания  увиличава помощта за украинската армия, която се сражава с “проруските сили”, независимо от това, че такава стъкпа по-скоро ще засили напрежението в отношенията с Русия. В частност, Лондон ще добави към програмата за подготовка на украинските войници нови военни курсове, посветени на борбата със снайперисти и бронираната техника на противника, пише Daily Mirror.

До неотдавна в рамките на мисията под кодовото име операция “Орбитал” новобранците главно учеха да откриват мини и самоделни взривни устройства и да оказват медицинска помощ в полеви условия. В рамките на програмата те изучаваха също планирането на материално-логистично обезпечаване.

 “Продължаваме да поддържамe нашите украински приятели пред лицето на руските военни действия и агресия, — заяви по тоди повод министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фелън. – Това е подготовка, отбранителна в същността си, тя ще помогне на украинската войска в борбата й срещу заплахите, с които се сблъсква всеки ден”.

Според Фелън, разширяването на тренировъчните програми пуска ясен сигнал, че “Великобритания поддържа народа на Украйна и съдейства за запазването на нейния суверенитет, независимост и териториална цялост”.

Министърът на отбраната направи това изявление точо три години след като 298 човека загинаха в пътническия самолет, свален над Източна Украйна. Това се случи по време, в което “подкрепяните от Русия сепаратисти водеха боеве с украинските силоваци в Донбас”, припомян изданието.

Миналата седмица Фелър съобщи, че в рамките на операция “Орбитал” Великобритания е подготвила над 5 хиляди военнослужещи на Украйна, при това програмата ще продължи минимум до начало на 2018 г.

Петя Иванова за News Front

Източник: http://www.mirror.co.uk/news/politics/uk-increase-aid-ukrainian-troops-10812116

Тагове: ; ; ; ;