Министърът на образованието на Турция Исмет Йълмаз представи окончателния вариант на новата учебна програма, по която ще се преподава в училищата в страната. От нея е премахната теорията за еволюцията на Чарлз  Дарвин, но за сметка на това е включена концепцията за джихада, съобщава вестник Hurriyet.
Новата учебна програма влиза в сила за първи, пети и девети клас от началото на тази година, а през следващата ще обхване и други класове.
„Джихадът е елемент в нашата религия. Това е в нашата религия … Задължението на Министерството на образованието е да преподава всяко понятие заслужено, по правилен начин. Освен това е наша работа да коригираме нещата, които неправилно се възприемат, виждат или учат», заяви Йълмаз на пресконференция в турската столица Анкара.
„По този начин в уроците по ислямското право и основните науки за религията ще има [концепцията] джихад. Но какъв е този джихад? Това, което казва нашият Пророк (Мохамед), е, че докато се връщаме от война, отиваме от малък джихад до голям джихад. Какъв е този голям джихад? Това означава да се служи на нашето общество, да се увеличава благосъстоянието, да се осигурява мир в обществото, да се служи на нуждите на обществото. Най-лесно е да воюваш, да се биеш. Това, което е трудно, е да се осигури мир и спокойствие «, поясни министърът.
Говорейки за спорното решение за изключване на еволюцията, Йълмаз каза, че не е включен в националната учебна програма „защото е над нивото на учениците». Теорията за еволюцията ще бъде изучавана във висшите учебни заведения, допълни образователният министър.

Тагове: ; ; ; ; ;