Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин са имали втора среща по време на форума на Г-20 в Хамбург, за която не е било съобщено, предаде Ройтерс, като се позовава на източник от Белия дом.

Двамата лидери проведоха на 7 юли първата си среща, която продължи повече от два часа. На нея бяха обсъдени въпроси от двустранните отношения, конфликтите в Сирия и Украйна, ситуацията около Северна Корея и киберсигурността.

Вечерта на същия ден Путин и Тръмп разговаряли по време на официална вечеря за участниците в срещата на върха и техните съпруги.

Путин бил седнал до първата дама на САЩ Мелания Тръмп. Към края на вечерята американският президент отишъл до тях и започнал разговор с руския си колега. За този разговор не беше официално съобщено.

Първи за въпросната среща съобщи основателят и ръководител на международната консултантска компания «Юрейша груп» Иън Бремър, в интервю за агенция Блумбърг вчера, предаде ТАСС. По думите на Бремър тази неофициална втора среща се състояла вечерта и продължила около час.

На разговора присъствал само руският преводач на Путин. Липсата на американски преводач озадачила други лидери на вечерята, отбелязал Бремър, който окачествил това като «нарушение на протокола за национална сигурност», съобщи Ройтерс.

Източникът от Белия дом заявил, че двамата лидери са използвали руския преводач, защото американският преводач не говорел руски.

«За всяка двойка /лидер със съпругата му/ имаше само по един преводач. Американският преводач, съпровождащ президента Тръмп, говореше японски език. Когато Тръмп разговаряше с Путин, те използваха помощта на руския преводач, защото американският не знаеше английски», обясни представителят на Белия дом, цитиран от ТАСС.

«Нямаше «втора среща» между президента Тръмп и президента Путин, а само кратък разговор в края на вечерята. Инсинуациите, че Белият дом се опитва да «скрие» втора среща са лъжливи, подли и абсурдни», добавил източникът, пожелал анонимност.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър и говорителят на Съвета за национална сигурност Майкъл Антън потвърдиха, че Тръмп и Путин са разговаряли на вечерята, съобщи Асошиейтед прес. Антън не уточни продължителността на разговора, но отбеляза, че той е бил неформален и не трябва да се окачествява като среща.

Тръмп защити разговора си с Путин в две гневни съобщения в Туитър късно снощи.

«Съобщенията на Фалшивите Новини за тайна вечеря с Путин са извратени. Всички лидери от Г-20 и съпругите им бяха поканени от германския канцлер. Пресата знаеше!», написа той.

Няколко минути по-късно президентът добави:

«Фалшивите Новини стават все по безчестни! Дори една вечеря, дадена в чест на топ 20-те лидери в Германия е направена да изглежда зловеща»/БТА

Тагове: ; ; ; ;