Държавната дума на Русия и Кнесета (парламентът) на Израел планират в сряда синхронно да приемат изявление във връзка с решението на властите на Полша да разрушават съветски паметници.

Участница российского автопробега Дороги памяти у памятника Благодарности Красной армии в Варшаве. Архивное фото
«Президиумът на кнесета на Израел прие на срочно обсъждане на днешното пленарно заседание обръщение, което се нарича «Задачи по запазването на историческата памет за Втората световна война. По регламента на кнесета срочното обсъждане — това е изключителна процедура, която се използва извънредно рядко…Въпросът ще бъде разгледан от кнесета в 15 ч. местно време», каза главата на комитета към Държавната дума на Русия по международните въпроси Леонид Слуцкий по време на пленарно заседание на Държавната дума.

«Обръщането на Държавната дума на Русия, изготвено със съвместното участие на ръководството на всички четири парламентарни партии, е насочено към парламентите на страните от Европа и европейските парламентарни институции във връзка с оскърблението паметта на войните, загинали при освобождението на Европа от нацизма, жертвите на холокоста …», добави парламентаристът.

 

Тагове: ; ; ; ; ;